Loteria literelor cu ecou

Pastila de după Niciun comentariu la Loteria literelor cu ecou 36
Loteria literelor cu ecou

Cuvinte puține și propoziții scurte, astea ar trebui să­ mă convingă să pun ștampila acolo unde se vrea a fi un zîmbet sincer. Îmi spui: „Îndrăznește să crezi în Ro­mâ­ni­a!” sau „Îndrăznește să crezi în Româ­ni­a con­du­să de oameni cinstiți!”. Citesc și mă simt de parcă m-aș fi născut ieri și nu știu ce-i aia îndrăzneală, cine-i Ro­mâ­nia și care sînt oamenii cinstiți. Și știu toate as­tea, fi­indcă seara, deschid televizorul pe PRO TV și, în față, îmi vine mesajul „Gîndește li­ber!”. Imaginația e as­cul­tă­toa­re și o ia î­na­in­te.

Sîntem cu toții într-o cameră întu­ne­ca­tă, iar fețele noas­tre sînt colorate cu negru. Ne ridicăm pe rînd și în­ce­pem să căutăm o ieșire. Unul dintre noi deschide o ușă și năvălim cu toții a­fară. Prima dată, dăm de bu­căți de căldură și apoi ne obișnuim ochii cu lu­mina pu­ter­nică. Dar ce-i aici, nu-i așa cum speram, nu-i atît de fru­mos. Gu­noaie peste tot, cadavre și lacrimi devenite a­buri. E o durere simțită în a­dîncul pieptului, în inimă. „Ia un ACC, am auzit că tratează eficace dure­rea”. Iei o pastilă, dar nu trece nimic. ACC-ul tocmai a uitat să-ți spună că durerea emoțională nu ţi-o tratează. Mergi mai departe. De pe jos, a­duni o sticlă de Coca-Cola. „Des­chide și savurează magia”. Răsucești ca­pa­cul, îți torni pe gît în speranța că o să poți pleca de aici, însă ră­mîi doar cu un gust dulce în gură și cam atît. Aștepți magia. Dezamăgit, nu-ți mai rămîne decît să cutreieri pes­te tot, să afli ce e bine și ce este rău și cu fiecare eti­che­tă de bere să-ți amintești că „tu alegi, cheia e la tine”. Din cînd în cînd, în drumul tău, îți aduci aminte de prieteni și să întinzi mîna de unul singur, așteptînd să dai noroc.

Nicio mînă nu apare, așa că pleci. Ori­­cum „prietenii adevărați știu de ce”. Unele nu sînt așa cum se spune, sînt doar cuvinte goale, aruncate, fii­ndcă „n-am avut altă rimă”. Din fe­ri­cire, altele se pot schimba cu pu­țin a­jutor. Acolo, pe un sertar, stă în liniște o cutie care te va schimba. Ia-o, dă-te cu cremă și cu siguranță „totul începe cu tine”.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top