Patru lei pentru un vot

Opinia de la centru Niciun comentariu la Patru lei pentru un vot 8
Patru lei pentru un vot

În această vară am făcut cinci ani de cînd m-am angajat la Televiziunea Română, iar în tot acest timp am auzit nenumărate păreri despre taxa TV, de la angajați și prieteni, pînă la oameni pe care-i cunoșteam la bere și voiau neapărat să-mi spună ce cred ei „cu adevărat” despre taxă (pentru că unui salariat al TVR îi place la nebunie să asculte, în timpul său liber, cum se poate schimba lumea cu cîte patru lei pe lună).

Ei bine, probabil că domnul Dragnea mi-a ascultat oful și a vrut să mă scape de aceste discuții inutile și plictisitoare și a decis să scoată taxa. Banii vin direct de la Guvern, iar în discuțiile mele voi da și eu vina pe Executiv (sper eu să fie unul tot tehnocrat, că e la modă să înjuri tehnocrația).

Numai că această posibilă lege nu a fost făcută pentru ca eu să evit niște discuții inutile, ci pentru ca Dragnea să apară ca mare eliberator de taxe și să mai cîștige cîteva voturi.

Actuala lege de funcționare a TVR e veche de 25 de ani, taxa TV a fost stabilită în 2003 (de guvernul PSD condus de Năstase), iar în ultimii ani, acest partid social a avut un guvern (Ponta, 2003-2005) și un parlament care ar fi putut să elimine această taxă prin niște dezbateri și să o reorganizeze așa cum cerea TVR-ul, societatea civilă și oricine care era un pic interesat de viitorul instituției. Așa că teoria deputatei Ana Birchall, cum că nu sursa de finanțare duce la politizare, ci modul de alegere al conducerii cam scîrțîie. PSD-ul nu vrea o reorganizare a Televiziunii publice, ci doar să cîștige niște voturi.

Dacă pînă acum, TVR depindea în cea mai mare măsură de taxa TV, acum va depinde de un guvern care poate fi la fel de instabil ca discursul lui Donald Trump despre cum vom scăpa de ISIS.

O instituție nu se va putea dezvolta sau funcționa, dacă va trebui să țină cont de antipatiile (sau „obiecțiile”) pe care viitorul premier le-ar putea avea față de TVR. El oricînd ar putea „convinge” politica editorială cu o rectificare bugetară.

Un scurt exemplu: în timpul guvernării USL, Ponta a semnat un memorandum prin care se promitea eșalonarea datoriilor și indexarea taxelei TV. Ghiciți cine nu și-a respectat partea din memorandum și a spus că nu a fost niciodată de acord cu mărirea taxei?

Text de Georrge GURESCU, jurnalist TVR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top