Cu criza, prin tara fiestelor

Opinia de la centru Niciun comentariu la Cu criza, prin tara fiestelor 3

"Por la crisis" (n.r.: "Din cauza crizei"). Aceasta pare sa fie explicatia pe care o gasesc toti in Spania. Esti nervos din cauza ei, nu ai bani, nu ai iubit sau nu ai criza… din cauza crizei. Insa spaniolii gasesc solutii pentru orice. Romanii si strainii urmeaza modelul. Pana la urma, peste tot e la fel.

Sarbatorile

Ultima dintre sarbatorile de iarna ale spaniolilor, "El dia de Reyes Magos" (n.r.: "Ziua regilor magi") este considerata cea mai importanta. Intre 5 si 6 ianuarie regii aduc daruri. Cadourile sint binevenite mai ales ca magazinele isi incep reducerile. Anul acesta, ca niciodata, reducerile au inceput dupa 2 ianuarie "por la crisis". Si spaniolii cumpara pentru ca sarbatorile nu trebuie sa treaca oarecum. Regii ofera bomboane copiilor care au o zi de vacanta in plus. De ce? Pentru ca trebuie sa se bucure de cadouri si o zi nu este suficienta pentru a te juca. Tara sarbatorilor, Spania, iti ofera solutii pentru a petrece si pe timp de criza. Sloganurile de genul: "Unde altii vad criza, noi vedem oportunitate" sint peste tot. Numai beculetele colorate de pe strazi, care se sting dupa ora 1.00 te aduc la realitate. E lumina crizei.

Oamenii

Spaniolii sint ingrijorati ca au tot mai putine locuri de munca. Nu se mai construieste, nu se mai vind apartamentele si totul merge prost. Increderea lor in BBVA si Santander, doua din cele mai importante banci, a scazut si mai mult dupa frauda lui Madoff. Resemnati, locuitorii oraselor isi petrec serile in barurile murdare, printre sute de pliculete de zahar aruncate pe podea, semn ca localul e cautat de clienti. "A dat-o afara din nou pe mama Elenei", ii spune o fetita mamei sale. "Dar la bar o mai primesc, nu?" raspunde romanca sigura pe ea. Totusi e ingrijorata. Nu se stie daca dupa sarbatori o vor mai chema si pe ea la lucru. Cei mai nelinistiti si fara griji sint copiii spanioli. Cei mai mici, inca mai pling pentru un Nintendo de 150 de euro, joc care ii ajuta sa isi creasca propriul copil virtual, adaptat si el la criza: creste mai repede ca de obicei si cu mai putini bani de cheltuiala. Cei mai mari, isi mai pun un cercel in nas, isi mai fac niste zdrente la paltaloni si, cu sticlele de bautura in mana, se plimba prin parcuri. E mai ieftin si mai natural sa simti criza in natura.

Cozile la bani

Pentru a prinde pontul cel mare, trebuie sa stai la cozi de sute de metri. De cind cu criza, toti incearca sa isi incerce norocul. Nu asteapta lapte, piine sau carne. Au asteptari mari, macar de citeva mii de euro. Se spune ca cele mai mari premii le castigi daca joci in Barcelona. De aceea, spaniolii incearca sa ajunga in capitala Cataluniei pentru a scapa de criza. Loteria de El Nino (Copilul) poate reprezenta sansa adusa de regi pentru citeva zeci de spanioli. Restul, la tragerea viitoare. Speranta spaniola intra ultima in faliment.

Mihaela MARIUTANU (Spania)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top