Românii din diaspora, alegători full-time

Editorial Niciun comentariu la Românii din diaspora, alegători full-time 34
Coada de la Bruxelles

Alegerile sînt mereu un prilej bun să ne facem de rîs pe plan internațional. Probabil cu ce-o să rămînă în minte partenerii noștri europeni și de peste ocean după primul tur al prezidențialelor de aici sînt cozile nesimțit de mari la care au stat românii din diaspora. Pe de o parte un semn bun, cei mai mulți oameni au rezistat ore întregi, unii cîte șapte, opt ore, făcînd față plictiselii și scîrbei, pentru a pune ștampila în speranța de a schimba ceva în țara care i-a alungat prin furt, corupție și un nivel de trai jalnic; pe de altă parte, însă, o dovadă de foarte proastă organizare și bineînțeles suspiciunile că anume le-a fost îngreunat procesul celor din diaspora, dacă ne amintim de ultimele prezidențiale, cînd votul lor a contribuit decisiv la înclinarea balanței împotriva candidatului PSD.

Președintele Biroului Electoral Central a declarat că nu se va prelungi votul în străinătate, și în Londra, Paris, Stuttgard așteptarea la coadă s-a transformat în protest în momentul în care lumea a realizat că există posibilitatea să nu mai poată vota. Și în Italia la ora închiderii urnelor erau peste 200 de persoane în fața Ambasadei României, protestînd că nu au apucat să voteze și strigînd „Jos Ponta!”. În fața Ministerului Afacerilor Externe, vocile strigau „Vrem secții de votare, nu catedrale!”.

Surprize neplăcute au fost și aici. Din cauza declarațiilor pe propria răspundere pe care trebuie să le completeze cei care votează pe liste suplimentare, mulți studenți s-au trezit în imposibilitatea de a vota pentru că secția la care au mers a rămas fără copii ale respectivelor declarații. Și cum declarațiile nu pot fi printate și semnate în afara secției de vot, procesul a fost și mai tare îngreunat. Sigur, e bine-știut că studenții de cele mai multe ori nu votează cum vor „ei”.

Dar hai să nu ne deprimăm cu totul. Ca orice eveniment major, au avut parte și prezidențialele de anul ăsta de situații ironic-amuzante. Nici ora prînzului nu era și trei secții de votare au raportat prezență la vot de peste 100% (erori de raportare, care sperăm că au fost între timp remediate, nefiind vorba de vreo localitate din Teleorman), Iohannis a ieșit cîștigător în Noua Zeelandă cu 66 de voturi din 136, la ora la care noi abia ne trezeam ei închizînd secțiile de votare, și Ponta a cîștigat alegerile în Coreea de Nord cu trei voturi, în timp ce Monica Macovei și Dubi au cîștigat în Australia și China. La două secții din Gura Șuții, Dâmbovița, deși s-a oprit curentul, votarea nu a fost suspendată.

Trăgînd însă o linie serioasă, puse bară la bară voturile PSD și cumulul celor de dreapta stau undeva la egalitate. Zic să nu ne bucurăm sau entuziasmăm timpuriu, cel mai probabil Dragnea își ține morții în lesă pentru turul al doilea, cînd se va decide, de fapt, viitorul țării.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top