Prin noroiul politic, în stil fluture

Editorial Niciun comentariu la Prin noroiul politic, în stil fluture 17
Prin noroiul politic, în stil fluture

Cît de puțin au învățat din politică cei care s-au scăldat ani de zile în mocirla ei. Iașul este un bun exemplu de studiu de caz pentru a ilustra imposibilitatea majorității candidaților de a-i înțelege pe oamenii pe care-i reprezintă, dar și de prostia votului, pentru primărie, într-un singur tur.

Pentru că, la Iași, într-un singur tur, este imposibil ca PSD-ul să nu cîștige la pas alegerile. Este evident pentru oricine că în momentul în care ai nucleu asumat și validat de 35% – 40% de votanți, oricărui alt candidat îi va veni greu să strîngă în jurul său un procent similar, în condițiile în care în cursă sînt mai multe de zece persoane. În două tururi, da, discuția este complet alta, fiindcă intervine celebrul vot „pentru răul mai mic” și alianțele între perdanți și cei intrați în turul secund. Însă pentru votul într-un singur tur niciun candidat nu a părut pregătit. Nici măcar PSD-ul, cu nucleul lor, nu s-au implicat prea mult. Era îndeajuns să nu-l scoată pe Chirica nicăieri și să-l țină la Palatul Roznovanu să-și termine interimatul pentru a cîștiga. Ieșirile publice, în special cele controversate (de la atacurile cu PNL-ul și asumarea unor evenimente, precum inaugurarea Palatului Culturii) nu au făcut decît să-i știrbească, încet, imaginea.

O gură de aer proaspăt în des-invocata restructurare a clasei politice, este prezența independentului Andrei Postolache. Însă șansele de a cîștiga sînt subțiri și țin de doi factori – ralierea tuturor candidaților de dreapta în spatele său sau prezența masivă la vot, în special a nehotărîților. Or, indiferent de cei care fac previziunile, nimeni nu așteaptă o prezență mai mare de 50% pe municipiu decît printr-un miracol, iar acel miracol nu pare să fie Andrei Postolache. De cealaltă parte, cel mai bine cotat candidat al dreptei, Marius Bodea, a zăpăcit complet electoratul PNL. Ba s-a distanțat de partid, ba s-a vîndut ca tehnocrat, iar acum, cu o săptămînă înainte de alegeri, bazîndu-se pe un sondaj făcut de PNL (nici măcar în ăsta nu stă prea bine) le cere tuturor să-l sprijine.

Prin urmare, campania de la alegerile de anul acesta poate fi rezumată, fără opreliști, drept una dintre cele mai insipide din istoria electorală a orașului nostru. Cu un rezultat ce, momentan, pare decis, contează mai mult cine va ajunge să formeze opoziția în Consiliul Local. Mai degrabă s-ar milita, acum, pentru voci puternice care să scoată, măcar în atenția presei, jocurile care se fac pe spinarea bugetului ieșean.

Fiindcă alegerile la primărie într-un singur tur au blocat complet sistemul decizional. Și cu cît se duc mai puțini oameni la vot, cu atît rezultatul poate fi mai ușor controlat. După 5 iunie, vom rămîne cu aceeași clasă politică și cu amintirea cozilor de la prezidențiale.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top