Nu s-au mai virat veștile bune

Editorial Niciun comentariu la Nu s-au mai virat veștile bune 31

„Vești bune pentru studenți” – așa începeau majoritatea știrilor atunci cînd, la sfîrșitul lunii ianuarie, în Monitorul Oficial, fusese publicată Legea bugetului de stat pentru anul 2017, care făcea ca o creștere a fondului pentru burse studențești să devină oficială. Tot așa începeau și cele care anunțau studenții că, începînd cu luna februarie, a fost adoptată Hotărîrea de Guvern pentru abordarea normelor care priveau gratuitatea în ceea ce privește transportul feroviar și cu metroul al elevilor și studenților. Tot „vești bune pentru studenți” au fost și cele din luna iulie, cînd Ministerul a anunțat că bursele studențești se vor acorda pe toată durata anului universitar, implicit și pe perioada vacanței de vară.

Ușor-ușor, veștile pentru studenți au încetat însă să mai fie în totalitate bune. Titlurile din presă au început să se schimbe și, imediat după anunțarea acordării burselor și în timpul verii, norocul studenților parc-a început să crape. După cîteva zile, Ministerul Educației a decis să schimbe decizia luată și să modifice criteriile generale de acordare a burselor printr-un nou Ordin, în așa fel încît studenții din anii terminali să poată fi beneficiari ai burselor numai pînă în momentul susținerii examenului de finalizare a studiilor, fără ca măcar înscrierea pentru urmarea unui program de masterat să conteze.

Căderea într-un soi de hău al răului a veștilor n-a încetat să continue și, deși am trecut deja de jumătatea lunii noiembrie, mulți dintre studenții universităților din țară încă nu și-au primit bursele și nici măcar n-au aflat dacă numele lor se vor afla printre cele de pe liste. Povestea nu se petrece doar în cazul burselor de merit, ci și în cazul burselor sociale. Deși cozile interminabile de pe holurile facultăților s-au sfîrșit și dosarele cu șină pline cu documente au ajuns la destinații, nu se știe încă de cît ajutor vor beneficia studenții și ce sume de bani vor primi.

După toată greutatea veștilor bune, entuziasmul studenților parcă n-a mai rezistat; dar a avut timp să se tempereze, de aproape două luni, de cînd tot așteaptă ca universitățile să primească fondurile de la Minister. Deși studenții care au peste 26 de ani nu vor mai primi burse, viitorii masteranzi nu le vor primi și vara, iar probabilitatea ca bursele sociale și fondul de burse al tuturor universităților să scandă în anul următor este deja aproape realitate, noi încă așteptăm. În timp ce toate facerile de bine ale Ministerului par să să se întoarcă încetișor împotriva noastră, nu facem nimic și le urmăm mișcarea, într-un sincron perfect. Ne uităm la taxele pentru cazări, cărora li s-au impus deadline-uri, ne uităm la portofelele noastre goale și ne dăm seama că în toată treaba asta un echilibru sigur o fi existat – cineva, într-o cabină de vot, cînd s-o fi gîndit la ce-o să mai voteze și de data asta, s-a gîndit la fel de mult la noi cum se gîndește, astăzi, și Ministerul.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top