Începutul bîlciului

Editorial Niciun comentariu la Începutul bîlciului 44

Ceremonia de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a reconfirmat provincialismul politicienilor care ne conduc. Organizarea evenimentului a trădat lipsa de profesionalism a aleșilor, începînd chiar cu invitațiile trimise de primul ministru, pe care a fost trecută data greșită, 2018 în loc de 2019. Apoi, au fost invitați mai mulți oameni decît putea găzdui sala, astfel încît ambasadorii și oaspeții străini se plimbau de colo-colo încercînd să găsească un loc, atmosfera devenind una de chermeză de la sat. Unii au fost nevoiți să se așeze pe locurile pentru presă, lîngă parlamentari.

Toată tevatura asta putea fi ușor evitată, dacă evenimentul n-ar fi fost tratat ca o șuetă la care s-au îngrămădit toate scursurile politicii românești, care, în loc să aibă bunul simț să stea unde le este locul, ascunși acasă, departe de viața publică (mă rog, locul multora e la pușcărie, dar asta e altă discuție), au venit aici ca să-și frece coatele cu lumea bună și să fie văzuți la televizor de cei de acasă. Parlamentari PSD, prefecți, cunoștințe, a fost plină sala de tot felul de „cineva care știe pe altcineva”. Oamenii care antagonizează Uniunea Europeană cu orice prilej și pun pe seama ei consecințele negative ale propriilor nereușite politice au tras acum sfori prin partid ca „să fie și ei prezenți acolo”, dezvăluindu-și astfel complexul de inferioritate.

L-am văzut de exemplu pe lîngă oaspeții străini pe Adrian Severin, condamnat în 2016 la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență, fapte săvîrșite în timp ce era membru al Parlamentului European. Cînd îți lipsește elementarul bun simț, nu vezi greșeala și ironia în situația asta, lucru confirmat și de ministrul Culturii, Daniel Breaz: „Unde să stea Adrian Severin? Pe scări?” Același ministru al Culturii care se întrece în greșeli de limbă cu premierul și pe care îl bate acuzativul. Alt fost pușcăriaș cu gușa groasă care a făcut act de prezență a fost Adrian Năstase. „Frigul generează unele dereglări de judecată”, a scris acesta apoi pe blog, referindu-se la protestatarii de afară, care criticau atitudinea antieuropeană a partidului din care face parte. Ce tablou potrivit pentru situația politică din țară: oameni de cultură precum Mihai Șora și Dan Grigore stau afară, în frig, scandînd împotriva direcției anti-europene pe care ne-o impune cel mai mare partid din țară, prin repetatele încălcări ale valorilor Uniunii pe care urmează s-o conducem jumătate de an, în timp ce înăuntru e festival de infractori.

Noțiuni elementare de protocol în cazul unui asemenea eveniment au fost ignorate. Invitații străini nu au beneficiat de traducerea în timp real a discursurilor în și-așa chinuita limbă română a liderilor noștri, ci au primit foi cu textele traduse în limba engleză. S-au prefăcut, săracii, că sînt atenți la ce vorbește Dăncilă într-o limbă pe care ei n-o înțeleg (e ok, domnilor, de foarte multe ori nici noi). În loja oficială, alături de Klaus Iohannis și Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a aflat și fiul Vioricăi Dăncilă, fără a avea vreo calitate oficială, fără cravată și cu primul nasture al cămășii descheiat, ținută de „seara la bere cu băieții”.

Discursul lui Donald Tusk a fost o gură de aer proaspăt. Acesta l-a învățat și rostit într-o română impecabilă, cu trimiteri către personaje importante din istoria noastră, dînd un exemplu de cum poți scoate în evidență valorile unui popor fără să cazi în panta protocronist-propagandistică, dacă ne amintim de clipul de promovare al Centenarului realizat recent de Guvern. În antiteză, discursurile politicienilor români le-au trădat încă o dată complexele de inferioritate, cerîndu-le invitaților să renunțe la anumite preconcepții despre instituțiile publice din România, referindu-se la critica venită din occident față de știrbirea justiției.

Coaliția PSD-ALDE a transformat ce trebuia să fie un eveniment de bun gust care marchează un moment important în istoria României și a Europei într-un bîlci de Sfînta Maria de la Piscani, cu prieteni de partid, discursuri leșinate și pasiv-agresive și Tăriceanu mestecînd gumă.

Sursă foto: stirileprotv.ro

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top