Cu rîndul la muls

Editorial Niciun comentariu la Cu rîndul la muls 25
Cu rîndul la muls

După ce aproape toată presa a muls subiectul Balena Albastră pentru trafic, a venit rîndul politicienilor se așeze pe scăunel, să-și sufle mînecile și să treacă la treabă. Într-o acțiune absolut scîrboasă, parcă ruptă din Amintiri din Epoca de Aur, Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, Carmen Dan, ministrul de Interne, Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6 și alte oficialități s-au dus săptămîna trecută la o școală generală din capitală să le vorbească copiilor despre pericolele jocului și ale internetului în general. La sosire, copii îmbrăcați în costume populare le-au oferit cîte un buchet de flori. Politicienii și-au făcut selfie-uri în fața școlii și au dat declarații incorecte din punct de vedere tehnic (Mutu zicea că ar bloca „site-ul mamă” al jocului online, deși nu există așa ceva), dovedind că nici măcar nu s-au interesat prea tare de treaba asta, cu atît mai puțin să fie capabili de a o discuta.

Apoi, Firea le-a spus elevilor că „nu e cool să jucați jocuri periculoase pe internet, cool este să mîncăm sănătos, să faceți sport, să mergeți la teatru, să-i iubiți și să-i respectați pe dascăli și pe părinți, este cool să asculți muzică bună”, arătînd spre CRBL, care mai tîrziu le cînta copiilor despre „bani de femei” și cum „golim sticlele”. Alte versuri alese ale artistului și cîntate în acea zi: „Paharele goale n-arată deloc bine, fă-le plinul cu ceva arome fine”, „Am ochii roșii deja și e devreme de-abia”, „Sînt și fete sexy, fete rele care vor na-na”, „Vai, dar ce-avem noi aicea, e plin de căprioare, bine că mi-am luat alicea”, „Nu beau cîte un pahar, eu beau cîte-un ocean”.

În tot timpul ăsta, copiii purtau tricouri și șepci cu Primăria Municipiului București. Și, ca să fie totul cu adevărat caragialesc, gazda evenimentului a fost Bogdan Stanoevici, director de circ. Da, Circul Globus. Tot el le-a recitat copiilor de 13-14 ani versuri de Eminescu. Chiar sînt curios să aflu ce înțelege un copil la vîrsta aia din „Multe flori sînt, dar puține / Rod în lume o să poarte, / Toate bat la poarta vieții, / Dar se scutur multe moarte.”

Deși scopul declarat al acțiunii a fost de a informa copiii, totul a fost doar campanie electorală, și una ieftină și proastă: o mînă de politicieni, fără competențe și fără măcar a se fi informat cît de cît legat de subiectul despre care vorbesc, s-au folosit de niște copii pentru ceva imagine, deși psihologii au spus că acest comportament poate mai degrabă să agraveze situația. Însă toate astea nu contează cînd singurul interes al politicianului este cel propriu și nu viețile oamenilor pe care se preface că îi protejează. Mai țineți minte cum a fost politizată discuția legată de transplantul pulmonar, urmînd ca mai tîrziu spitalul AKH din Viena, singura clinică din străinatate unde erau operați românii, să anunțe că nu-i mai primește? La fel: jocuri politice de doi lei în urma cărora cetățenii au de suferit. Același protagonist.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top