Candidați?

Editorial Niciun comentariu la Candidați? 23
Candidați?

Partidele mari din România ne vor dovedi, cu ocazia alegerilor parlamentare de anul acesta, cît de irelevante au devenit pe plan local. Votul acesta pe liste, o formulă electorală slabă, își arată și mai mult limitele acum, cînd numele celor care vor candida pe colegiile din diferite județe nu sînt stabilite de cei care fac parte din zonele respective, ci vin servite de la București, pe modelul „taci și înghite”.

Iar Iașul e un exemplu perfect al felului în care meriți să fii uitat de istoria politică a țării. După ce avea lista înțesată cu candidați care nu au rupt gura tîrgului, printre care și mulți cu probleme penale, PNL-ul a devenit și mai irelevant. La București s-a stabilit ca lista pentru Senat să fie Iulia Scântei, un notar, care, e drept, s-a născut la Iași, dar e la fel de cunoscută aici cum este CSMS Iași în fotbalul european. Oamenii au rîs și au plîns uitîndu-se la situația PNL-ului – partidul care scotea scor mai bun la prezidențiale pe municipiu decît PSD-ul, dar care nu a fost în stare să propună ca primar decît pe tehnocratul de la șefia Aeroportului, Marius Bodea, care a rămas încremenit în reușita de acolo și s-a legat strîns de ea în toată campania. Pentru că, e firesc, toți ieșenii zboară cu avionul și au călcat în aeroport să poată aprecia templul ridicat Iașului acolo.

Însă și în absența Iuliei Scântei – să ne uităm la celelalte nume și la notorietatea lor politică. Alexandru Muraru, purtător de cuvînt al filialei PNL Iași, mai bine cunoscut drept fratele geamăn al consilierului prezidențial Andrei Muraru. Costel Alexe, un PNL declarat, cunoscut mai degrabă după suspiciunile că ar fi împărțit cei 350.000 de euro, fonduri europene menite salvării viperelor din județ, firmelor liberale prietene. Eduard Boz un membru vocal al PNL care s-a remarcat în special prin postările sponsorizate pe Facebook în care celebra evenimentele importante ale țării, printre care și ziua de naștere a lui Neagu Djuvara. Și lista poate continua, însă ne oprim pe două nume – Dumitru Oprea și Liviu Brătescu. Singurii oameni din mediul academic pe listele PNL-ului, cel puțin pînă săptămîna trecută, cînd Brătescu a demisionat și fostul rector al UAIC, Dumitru Oprea, a abordat o tactică de aspră tăcere despre deciziile luate la nivel național de PNL. La PSD, situația este și mai îngrijorătoare dar de la ei, măcar, nu avea nimeni onest pretenția că vor încerca să propună oameni cu urme de coloană vertebrală. Cu unele mici excepții, dar care se elimină singure prin asocierea cu un astfel de partid.

Însă cea mai sinceră candidatură din toamnă este cea a fostului primar, cu două dosare penale, Gheorghe Nichita. Problema e că va fi primul pe listele Partidului România Unită și nu pe cele ale Alianței Noastre, partidul revoluționarului Marian Munteanu. Pentru că ce altceva decît adînc patriotism, cerut și promovat de Alianță, l-ar fi făcut să trimită jumătate din Poliția Locală și interlopi pe urmele amantei sale?

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top