Urzeala tronurilor și noul stil de luare a deciziilor la Chișinău

Cap în cap Niciun comentariu la Urzeala tronurilor și noul stil de luare a deciziilor la Chișinău 4

La nivel de discurs, reforma și in­te­grarea în UE sînt proiectele comune de țară ale liderilor defunctei Alianțe pentru Integrare Europeană (AIE) de la Chișinău. Ei plîng prin rotație pe umerii oficialilor de la Bruxelles și își lipesc pe automobile panglici festive care le trîmbițează europenismul.
Însă numitorul lor comun pare a fi mai degrabă determinarea de a folosi in­stituțiile statului ca pe niște măciuci în lupta pentru putere. S-a întîmplat în tim­pul crizei ce amenință acum să împingă țara din drumul european. În stil bu­cu­reștean, europenismul la Chișinău se do­vedește a fi o formă fără fond.

Criza s-a declanșat în 2012, după moartea accidentală a unui om de afa­ceri la o partidă de vînătoare la care a luat parte și procurorul general Valeriu Zub­co. Criticat pentru că a încercat să mu­șa­malizeze faptele și presat de premie­rul Vlad Filat și de Partidul Liberal-Democrat (PLDM) al acestuia, Zubco, omul susținut de colegii de alianță din Partidul Democrat (PD), a demisionat.

Acuzînd anchetele derulate de DNA-ul moldovenesc (de asemenea susținut de PD), asupra unor lideri din PLDM, Filat a pulverizat AIE, s-a a­li­at cu comuniștii și a forțat și de­mi­terea din funcția de vicepreședinte a Parlamentului a lui Vlad Plahot­niuc, eminența cenușie și principalul sponsor al PD.
A urmat, în replică, coalizarea for­țelor politice din Parlament împotriva PLDM și demiterea Guvernului Filat, acuzat de corupție, prin votarea mo­țiu­nii de cenzură inițiate de comuniști. O nouă șansă a lui Filat de a forma Gu­ver­nul a fost anulată de Curtea Cons­ti­tuțională, decizie care a stîrnit critici la adresa instanței, acuzată că face jocuri politice.

Dacă totul pare desprins dintr-o po­veste medievală cu prea mulți moș­te­ni­tori, există o explicație. Un blog al Washington Post a observat o similaritate amuzantă între situația de la Chi­șinău și scenariul serialului „Urzeala Tronurilor”, unde o moarte accidenta­lă la o partidă de vînătoare de porci mistreți declanșează un conflict general și reinstaurarea „vechiului regim”.

Vom vedea după alegeri, anticipate sau la termen, dacă, așa cum se prefigu­reză, vechiul regim va fi instaurat în Republica Moldova. Dorința de su­pra­viețuire politică și semnarea Acor­du­lui de Asociere cu UE din toamna acestui an ar trebui să reprezinte tot atîtea mo­tive pentru „pro-europeni” de a rămîne împreună. Dezirabil, cu un Guvern condus de Iurie Leancă, un diplomat apreciat la Berlin și Bruxelles.

Indiferent de ce va urma, cert este că „noul stil îngrijorător de luare a de­ci­ziilor” la Chișinău, așa cum l-au cata­logat oficialii UE, nu e compatibil cu stan­dardele democratice europene. Pa­chetul de legi votat la începutul lu­nii mai de această trainică alianță dintre PLDM și comuniști, care vrea să subordoneze politicului Curtea Cons­ti­tu­țională și pe procurori și să limiteze șansele rivalilor politici de a accede în Parlament, e doar un exemplu în acest sens.

Noul stil de luare a deciziilor este în­să în același timp perfect compatibil cu vechiul regim, dar și cu un scenariu sum­bru de viitor, în care proiectul european al Republicii Moldova a eșuat.

Adrian COCHINO este redactor-șef adjunct la realitatea.net

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top