Tombola bugetară și investițiile care sfidează aritmetica

Cap în cap Niciun comentariu la Tombola bugetară și investițiile care sfidează aritmetica 4
Tombola bugetară și investițiile care sfidează aritmetica

Când eram puşti de generală, mi s-a părut tot timpul că ceva nu-mi iese la calcul, când doamna ‘văsătoare organiza tombole pentru fondul clasei. Adică dădeam cinci lei fiecare şi mai duceam de acasă un obiect în valoare de cinci lei. Apoi trăgeam la sorţi, ca­­re cine ce obiect primeşte de la ceilalţi… Păi, şi atunci de ce mai dăm cinci lei, doamna?, am întrebat o dată, nelămurit că la tombolă nu ie­şea ca la aritmetică. Păi, pentru fondul clasei Moise, mi-a răspuns doam­­na zâmbind, ca să luăm cretă, bureţi… ce ne mai trebuie. Una peste alta, tombola era o ac­tivitate amuzantă, dar acum mi se pare mai amuzantă, şi chiar o idee bună, tombola bu­getară pe care a pus-o Cioloş la cale cu banii de investiţii.

Ideea de bază este că rămâne dificil să îm­parţi două paie la trei măgari şi, văzând că nu-i ajung paiele, pardon, investiţiile, pentru câte proiecte începute sunt în ţara asta, guvernul Cioloş a decis să păstreze două miliarde de lei, în rezervă, nealocate, pentru autostrăzi.

Ideea anunţată şi de premier, dar şi de ministrul Transporturilor, e că banii respectivi vor merge în proiectele care chiar se fac. Adică dacă e vrednic constructorul şi exe­cu­tă, mai primeşte bani, dacă nu, ghinion, vor­ba preşedintelui Iohannis. Personal mi s-a pă­rut genială ideea, dar vreau să atrag atenţia într-o privinţă. Acest tip de tombolă nu fun­cţionează decât în domeniul investiţiilor. Să nu care cumva să ne pună păcatul să facem concurs pe achiziţii publice… că e jale! Și as­ta pentru că, firesc, aritmetica ridică o seri­oasă problemă – dacă banii n-ajung pentru toate proiectele şi îi vor primi doar cei vrednici, de unde face guvernul rost de bani da­că toţi sunt vrednici?

Dilema este aparentă şi de aici vă explic cu cifre… Spre deosebire de achiziţiile de bu­nuri şi servicii, investiţiile publice se întorc într-o măsură mai mare, să zicem 40%, ca re­sursă la buget. Asta pentru că investiţiile cre­ează valoare adăugată, locuri de muncă, as­tea sunt impozitate şi impozitele creează bani de investiţii publice.

Ca să vă dau un contraexemplu, statul a pierdut în 2015 cam 6 miliarde de lei, bani pe care nu i-a făcut pentru că a investit cu 13 miliarde mai puţin decât îşi propusese. Da’ ce, mai trebuiau bani? Păi dacă ai de ce să mai vrei? Doar pentru că niciodată nu-s su­ficienţi? Revenind la tombola lui Cioloş, cu investiţiile de anul viitor, dacă toţi sunt vrednici, pur şi simplu guvernul va constata că are mai mult decât cele două miliarde pe ca­re le previzionează acum de împărţit. E des­tul de simplu, foarte logic (e chiar psihologic) chiar dacă nu pare foarte aritmetic.

Text scris de Moise Guran pentru Biziday.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top