Țintele atacurilor sînt jurnaliștii europeni și cei americani

Cap în cap Niciun comentariu la Țintele atacurilor sînt jurnaliștii europeni și cei americani 10

Despre cei doi jurnaliști francezi asa­si­nați în Mali se spune că au încălcat protocolul mergînd fără sprijinul autorităților. Ce riscuri și-au asumat prin această decizie?

Aici trebuie făcute niște dife­ren­țe între jurnaliștii care sînt nu­miți embedded și acei jurnaliști care se duc pe teren singuri, fără sprijin. Pe de o parte sînt acei jurnaliști care se deplasează peste tot, care lu­crea­ză și care stau în bazele militare. Ei au în jurul lor soldați, militari și au­to­rități de toate felurile și astfel sînt mai protejați, fiind expuși în măsu­ra în care sînt expuși și soldații res­pectivi cu care se duc în misiune. Pe de altă parte este cealaltă categorie de jurnaliști și anume aceia care se duc singuri fără sprijin din partea au­torităților în diverse zone ca să-și facă materialele de presă. Jur­na­liș­tii care se duc singuri pe teren în zilele acestea sînt aceia care au mai multă experiență, care au contacte la fața locului și care au de multe ori o persoană în teren pe care o cunosc foarte bine, un șef de trib sau diverși capi ai unor grupări mi­li­tare sau chiar teroriste. Acum, cînd pleci pe teren fără un localnic care să știe situația sau fără soldați, și cînd ai cu tine numai un șofer, ris­cu­rile sînt foarte mari. În cazul din Mali, aveam de a face cu doi jur­na­liști cu foarte multă experiență, ca­re cunoașteau zona, care mai fu­seseră acolo și probabil s-au bazat pe contactele personale pe care le aveau. Numai că aici vorbim des­pre un caz ciu­dat pentru că zona respectivă era îm­pînzită de militari, erau și tru­pe­le franceze și cele ale ONU în a­propiere. Am văzut comentarii con­form cărora actul în sine de răpire al jurnaliștilor a fost foarte curajos și foarte riscant pentru răpitori. Alte comentarii arătau că cel mai pro­ba­bil răpitorii s-au panicat și au ajuns din cauza asta să-i ucidă pe jurna­liști. Întotdeauna cînd te afli într-o zo­nă de conflict și mai ales într-o zo­nă de aceasta tulbure riscul creș­te foarte mult pentru jurnaliști pen­tru că pot apărea foarte multe situa­ții neprevăzute față de care nu te poate proteja nici măcar ex­pe­rien­ța. Sînt momente în care te sal­vea­ză doar un moment de grație și de intuiție sau norocul pur.

Jur­na­liștii francezi susțin că în ultimii 20 de ani, avînd notat pe mașină PRESS, se simțeau în siguranță, dar în prezent si­tuația s-a inversat. Cu cît expun mai mult faptul că sînt de la presă, cu atît se simt mai în pericol. Care ar fi cau­ze­le pentru această transformare?

Așa este. Acum cîțiva ani, cînd ajungeam în zone de conflict, tre­ceam cu toții cu bandă adezivă pe ma­șină PRESS. Dar lucrurile aces­tea sînt utile mai degrabă în răz­boa­iele clasice. De exemplu, eu cînd am fost în Liban, în 2006, făceam asta ca să pot fi văzută din aer de avioa­ne­le care se apropiau să lanseze ata­curi, să fiu protejată de conflict. Nu­mai că, în prezent, mai ales jurna­liș­tii care provin din fostele state co­loniale sau din SUA sînt cu mult mai expuși decît ceilalți pentru că populațiile locale îi asimilează cu ță­rile din care provin, cu politicile lor și cu guvernele țărilor din care pro­vin.

Reporters sans frontières a publicat anul acesta un raport conform căruia cifra jurnaliștilor asasinați în ultimii ani crește alarmant. Numai anul aces­ta au fost omorîți deja 42 de jurnaliști.

Da, este o tendință în creștere pentru că avem de-a face cu o lume din ce în ce mai globalizată, mai per­meabilă, în care informațiile circula mult mai ușor, oamenii circulă mult mai ușor, chiar și în astfel de zone marcate de situații de criză. Acum, ca să obții informație veritabilă, exis­tă și un foarte mare grad de con­cu­rență între jurnaliști și astfel ei se ex­pun la riscuri din ce în ce mai mari. În plus, populațiile din anumite spa­ții sînt din ce în ce mai nemul­țu­mi­te de felul în care spațiul lor este des­cris în presa occidentală. Și astfel ve­dem că ținte în astfel de cazuri sînt jurnaliști europeni sau americani, iar în cazul Europei sînt vizați mai mult jurnaliștii din fostele state coloniale.

Ghislaine Dupont, unul dintre jurna­liș­tii asasinați, spunea că despre Africa se discută în general doar atunci cînd izbucnește o criză gravă, iar tema dispare relativ repede de pe radarul actua­li­tății. Credeți că declarația este vala­bi­lă și în situația de față?

Din păcate sînt convinsă că așa va fi. Este adevărat ca sînt anumite state puternice care au o profundă conștiință a protecției propriilor ce­tățeni și unul dintre acestea este Fran­ța. Sînt convinsă că autoritățile vor face eforturi mari ca să-i prindă pe cei vinovați. Însă, în cazul pre­sei, este vorba despre cele 15 mi­nu­te de faimă, după care totul tre­ce în ui­ta­re. Trăim într-o lume acaparată de eve­niment, în care pre­sa este pre­o­cu­pată de ce se întîmplă acum, fără o preocupare foarte profundă pentru background sau pen­tru follow-up. Din păcate, trăim într-o lume a eve­nimentului fără circum­fe­rințe.

În contextul crizei economice actuale, redacțiile românești pot susține re­por­terii de război?

Am remarcat, în ultima vreme, în străinătate și în România, că a­tunci cînd au fost evenimente con­si­derate majore și cu efecte asupra țării noastre au fost trimiși jurna­liști în astfel de zone. Redacțiile au fost conștiente că sînt evenimente importante. Din păcate, ca tendință ge­ne­ra­lă, în România există o po­li­ti­­că edi­torială care favorizează mai de­gra­bă subiectele interne decît cele ex­ter­ne. Asta pentru că Ro­mâ­nia nu este o țară cu o istorie co­lo­nialistă și care datorită izolării din comunism nu are dezvoltat un gust pen­tru informația care vine din ex­te­rior. Nu sîntem 100% conștienți de ecourile evenimentelor.

Carmen GAVRILĂ, corespondent la Radio România Actualități

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top