Să nu uităm ce-a zis Blaga

Cap în cap Niciun comentariu la Să nu uităm ce-a zis Blaga 0

Pedeliștii și-au ales foarte com­plicat președintele. Pen­tru că nu au pus ștampila pe un candidat. Au pus ștampila pe un calcul, pe un scenariu. L-au votat pe Boc și oamenii fi­deli lui, dar și aceia care vor să-l vadă plecat de la Guvern cît mai repede.

Au votat pentru Blaga și „trădători” (Se­bas­tian Lăzăroiu poves­tea puțin înain­te de alegeri des­pre oa­me­ni din echipa lui care au tră­­dat sau erau pe punc­tul să tră­­deze grav în pe­rioa­da prezi­den­­țialelor), dar și oameni care voiau mînă ceva mai au­to­­ritară în PDL. De Toader Pa­­leologu ce să mai vorbim: el e omul re­paos, creat anume să destindă frun­țile ale­gă­to­ri­lor încordați.

Blaga nu putea decît să piar­­dă. Pentru că mulți care nu-l mai doreau pe Boc, l-au vo­­tat tot pe Boc. Angoasa prin­­­­cipală pare să fi devenit în partid „cum îl scoatem pe Emil Boc de la guvernare”. Oa­­menii apropiați lui Traian Bă­­sescu l-au susținut frenetic du­pă ce au cerut de mai multe ori schimbarea lui de la gu­ver­n (Elena Udrea e cel mai cu­nos­cut caz). Așadar, Vasile Bla­­ga nu avea cum să cîștige niște alegeri ca astea.

Era condamnat să piardă și pen­tru că nu reprezenta o al­ter­­nativă, ci o întoarcerea la fer­­­mitatea de altădată – nu avea imagine de „Ponta”.

S-a întîmplat important. Am auzit soldați disci­pli­­nați și pu­ternici, după ani și ani de disciplină și tăcere, cri­ti­cînd si­tua­ția dintr-un partid mo­nolit. Blaga, Frunză­ver­de au forță cînd critică, adună mesajul de jos în sus și lovesc greu. Nu sînt din categoria ușoară a  ata­cu­­­lui cu susținere de la Co­tro­ce­ni, cum era cazul gru­pu­lui Ma­­co­vei-Pre­da. Blaga a lovit sim­plu și pe în­țe­lesul tu­tu­ror într-un dis­curs care ar trebui să pună tot partidul respectiv pe gîn­du­ri. „Nu mai facem poli­ti­că”, acesta a fost sloganul ex­trem de bine plasat. Im­pe­ra­ti­vul lui Blaga: mutarea influ­en­­ței din Co­tro­ce­ni, din nou în sediul central al partidului, de pe străduța Modrogan.

Mai important: s-a văzut fe­lul politizării funcțiilor, nu­mi­­rilor. Vasile Blaga s-a plîns că nu a avut nici măcar el acces la distribuirea po­li­ti­că a func­­­țiilor. Deci nu avem con­sis­tență nici măcar în ce se nu­meș­te de obicei „numire po­li­ti­că”. Blaga a ștampilat-o clar: e doar discreționară.

În fine, poate cel mai im­por­­­tant moment, acela în care Va­­­sile Blaga a amintit că înain­­te de alianța pentru gu­ver­­­nare PSD-PDL au existat vreo șase luni de negocieri între cele două partide. Toată is­­teria anti-pesedistă din ale­ge­­rile de acum doi ani și ceva mer­­gea de fapt mînă în mînă cu proiectul unei guvernări larg majoritare care avea să fie de fapt o schemă pre­gă­ti­toa­re pentru realegerea lui Traian Bă­sescu. Băsescu nu putea cîș­tiga alegerile dacă PSD nu in­tra la guvernare cu un an înainte.

Alegerile din PDL au scos la iveală probleme struc­tu­­rale grave. Votul a fost distorsionat de scenariile de­bar­că­rii lui Boc de la guvernare. Iar Blaga a fost încă o dată omul de partid sa­crificat pentru mimarea de­mo­­crației interne. „Că­pra­rul” a lă­sat însă de data asta cele mai con­­­sistente critici la adre­sa par­­tidului, critici de care ni­ci mă­­car opoziția nu a fost în sta­re pînă acum.

Costi ROGOZANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top