Revoluția virală: Victor Ponta unfriend

Cap în cap Niciun comentariu la Revoluția virală: Victor Ponta unfriend 9
Ion Iliescu

A spus-o prima dată „mogulaşul” RTV Sebastian Ghiţă, care a recunoscut înfrînge­rea în faţa „Partidului Diaspora” şi „Par­ti­du­lui Facebook” asumîndu-şi neputinţele din funcţia de lider PSD online şi de mînă dreaptă a lui Ponta. Aroganţi şi suficienţi au uitat lecţiile trecutului apropiat. Mişcări ca „primăvara de la Chişinău” din 2009, Pri­mă­vara Arabă, „Maidanul” din Kiev şi chiar „Uniţi Salvăm” de astă-toamnă din Bucu­reşti s-au bazat din plin pe motorul reţelelor de socializare. „Vedeţi dom’le, una e internetul, alta e votul!” şi-au spus zîmbind superior cu sacii în căruţă PSD-iştii după primul tur de scrutin din 2 noiembrie şi s-au trezit pes­te două săptămîni loviţi peste bot de cea mai paşnică şi mai frumoasă revoluţie: revoluţia votului. O revoluţie care a „virusat” milioa­ne de români şi care a uimit întreaga lume. Importante publicaţii internaţionale au felicitat entuziasmul „cool” al tinerilor din România şi maturitatea democratică de a alege în fruntea ţării un minoritar etnic și re­ligios. Nu „Partidul Facebook” a cîştigat ale­­gerile, ci „revoluţia virală”. Facebook-ul ca mijloc de comunicare a fost folo­sit / cum­pă­rat şi de tabăra lui Victor Ponta. Dar nici mă­car Mark Zuckerberg, inventatorul Face­book, nu şi-ar putea permite să controleze „revoluţia virală”, forţa uriaşă cu care se poate propaga o informaţie interesantă (po­pulară) prin intermediul unui simplu share. „Viruşii” simpatici anti-Ponta şi pro-Io­ha­nnis răspîndiţi pe Facebook au doborît ciu­ma „roşie” şi manipulările grosolane de la televiziunile de partid. Statisticile îmi pot da dreptate, printre cele mai „virale” ştiri de pe Facebook din ultima vreme vom  re­găsi: cozile românilor din diaspora, folosirea în campanie a temelor naţionaliste sau religioa­se şi alte atacuri mîrşave la adresa candidatului Klaus Iohannis plus „minciunile” și dis­preţul candidatului Victor Ponta.

Aceste teme şi apelurile nenumărate la vot au dus la mobilizarea extraordinară care după 25 de ani de la Revoluţia sângeroasă din decembrie ’89, ne dă dreptul să visăm din nou. n

de Cătălin CHIRILĂ
text publicat pe 20 noiembrie 2014 pe adevărul.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top