Premier asa, de dragul “dreptei”

Cap în cap Niciun comentariu la Premier asa, de dragul “dreptei” 1

Am putea avea – luati loc si relaxati-va, o sa spun un fel de grozavie – un guvern PSD-PNL si asta ar fi ceva normal. In Parlamentul European, unde ne-am trimis si noi reprezentantii de cind am intrat in UE, socialistii si liberalii se regasesc cel mai adesea pe aceleasi pozitii, voteaza la fel, au acelasi adversar (Partidul Popular European). Mai mult, in ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni), din care face parte si PNL, sint citeva partide cam de stinga, cu accente antiglobaliste si anticapitaliste. PNL e cam singuratic cu discursul sau despre dreapta si cu felul in care militeaza pentru capitalism. Asta pentru simplul fapt ca, in tarile europene, capitalismul e instaurat de mult si nu mai are sens sa-l “sustii” (mai ales acum, in conditii de criza, cind marile companii si banci cer ajutor de la stat). La noi insa, un guvern PSD-PNL ar fi un soc pentru alegatorii celor doua partide, foarte diferiti, dupa ce Mircea Geoana & co. au acuzat “guvernarea de dreapta” (sustinind-o insa in Parlament), iar premierul Tariceanu & co. au ironizat de cite ori au avut ocazia statalismul si asistentialismul social-democratilor. Cu UDMR (a carei soarta va fi sa se afle mereu la guvernare), s-ar intelege bine: cele trei partide au in spate grupuri de afaceri cu interese comune si cu bani multi.

Am putea avea, de asemenea, un guvern PDL-PNL, in numele “dreptei” despre a carei victorie s-a vorbit imediat dupa vot. Dar PDL era, pina acum 3 ani, in Internationala Socialista, iar Traian Basescu si ceilalti lideri clamau ca PD (cum se numea atunci) reprezinta adevarata stinga moderna din Romania, nu PSD, care nu e decit un partid postcomunist plin de oportunisti si corupti. De ce ar fi, acum, PDL de dreapta? Pentru ca s-a inscris in Partidul Popular si pentru ca asa s-a hotarit “de la centru”. Fie si asa, “apartenenta la dreapta” e ceva prea abstract pentru a-i face pe lideri sa uite de conflictele cu liberalii si sa refaca Alianta D.A. si nici interesele de afaceri nu-i prea leaga, dimpotriva… Sigur, daca ar ajunge la o concluzie comuna, s-ar intelege usor si cu UDMR. Dar ma indoiesc ca liberalii vor uita totul si il vor accepta pe “tradatorul” Stolojan ca premier asa, de dragul “dreptei”…

In fine, am putea avea, cu o majoritate ca-n 1990-91 (peste 70%), un guvern PDL-PSD. Ar fi o alianta contra naturii nu pentru ca PDL ar fi “de dreapta” si PSD “de stinga”, ci pentru ca liderii lor se tot combat reciproc de atita vreme, pentru ca Traian Basescu ar trebui sa “convietuiasca” intr-un fel cu Nastase si Geoana, iar noi nu sintem Franta, care a cunoscut astfel de coabitari stinga-dreapta (si nici chiar acolo n-au mers…). In acest caz, UDMR si PNL ar trece in opozitie.

Un singur lucru este clar. Efectele crizei economice vor fi serioase, iar noul guvern (in orice componenta) va trebui sa incaseze consecintele masurilor impopulare care vor urma. Asa incit, oricare va fi el, nu va rezista o legislatura…

Mircea VASILESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top