O criză fără soluții. Despre Coreea de Nord, cu Iranul în minte

Cap în cap Niciun comentariu la O criză fără soluții. Despre Coreea de Nord, cu Iranul în minte 12

Prima luptă a lui Kim Jong-un cu lumea cea mare decurge după re­țeta obișnuită nord-coreeană plus ceva a­gre­sivitate retorică adăugată de li­de­rul de la Phenian și, spun cei mai mulți comentatori, are drept scop în­tărirea statutului micului prinț pe plan in­tern și extern. Unii spun că a și re­u­șit, parțial, din moment ce, iată, di­plomația nu duce nicăieri, lumea de­vine tot mai îngrijorată, iar ce­tă­țe­nii calculează prin cafenele raza de ac­țiu­ne a proiectilelor lansate de Phenian.

Precum o rachetă nord-co­re­ea­nă, ultima izbucnire a Phenianului (pri­ma a lui Kim Jong-un) a avut loc în trei trepte. Testul balistic din de­cem­brie a fost urmat de cel nuclear din februarie și, în ultimele săptămîni, de o retorică agresivă fără precedent și de amenințări la adresa vecinilor și a SUA.

Washingtonul a oferit posibili­ta­tea dialogului, dar a trimis și sem­na­le clare că își va susține militar aliații din regiune. SUA au încercat totodată să ajungă la un punct co­mun cu China, principal susținător economic al Co­reei de Nord și cea mai în măsură să ajute la rezolvarea pro­blemei. Ră­mî­ne de văzut însă dacă Beijing-ul, sub o nouă conducere, va susține prin mă­suri clare discursul mai ferm abordat în ul­timele săp­tămîni față de Phenian.

O constatare: în vreme ce ne­go­cierile multilaterale sînt de mult blo­cate, iar analiștii abia încearcă să des­cifreze care va fi următoarea mu­tare a liderului nord-coreean, pare că singurele lucruri care au avansat în ultima vreme în criza din Pe­nin­sula Co­reeană sînt capacitățile ba­lis­tice și nucleare ale Phenianului, odată cu cele de apărare antirachetă ale ve­ci­ni­lor săi, ajutați de SUA.

A arătat-o raportul Serviciului de Informații al Pentagonului, care a luat pe multă lume prin surprindere luna aceasta. Chiar dacă concluziile lui au fost nuanțate ulterior, e clar că Phenianul se apropie de momen­tul în care va atașa un focos nuclear unei rachete cu rază lungă de ac­țiu­ne. Cum vor decurge negocierile și crizele lui Kim Jong-un în mo­men­tul în care această linie roșie va fi de­pășită?

Multe rapoarte atrag atenția că de progresul tehnologic al Coreei de Nord beneficiază și unii dintre alia­ții săi, precum Iranul. Phenianul este un vechi furnizor de tehnologie ba­lis­tică pentru Teheran, există schimburi frecvente de informații, iar mai mul­te surse au confirmat că un im­portant expert iranian implicat în dez­vol­ta­rea programului nuclear a fost prezent la testul efectuat în februarie de Core­ea de Nord. De altfel, așa cum scrie co­mentatoarea ameri­cană Frida Ghi­tis pentru CNN, Ira­nul urmărește pro­ba­bil cu mult in­te­res jocul actual din Peninsula Co­re­eană.

Unii comentatori trasează parale­le între problemele ridicate de programul nuclear nord-coreean și de cel iranian, dar observă și diferen­ț­e­le. Una majoră: lipsa de soluții efi­ciente în rezolvarea chestiunii ira­niene nu mai este o variantă acceptată în condițiile în care Teheranul se apropie la rîndul său de linia ro­șie, potrivit experților, iar Israelul a dat de înțeles că nu va accepta un Iran nuclear.

În lipsa unei schimbări de abordare din partea Teheranului după ale­gerile prezidențiale iraniene din iu­nie, putem să ne așteptăm la o cri­ză in­fi­nit mai complicată în Orien­tul Mijlociu, dar fără ridicolul și umo­rul involuntar cu care ne amuză acum clipurile video ale propagandei nord-coreene.

Adrian COCHINO este redactor-șef adjunct la realitatea.net

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top