Mircea Geoană, pretextul pentru prima demonstrație de forță a lui Ponta

Cap în cap Niciun comentariu la Mircea Geoană, pretextul pentru prima demonstrație de forță a lui Ponta 0

18 octombrie. Iliescu spune, în­tr-o declarație puțin comentată de pre­să, că Ponta „n-are experiența pe care o are Năstase, de exemplu, care a acumulat o experiență pe care nu ori­ci­ne o are. … Năstase ar fi omul cel mai bun la toate, la orice. … Ponta are dinamism, o anumită in­te­ligență, o anumită spontaneitate. Ti­nerețea în­seamnă multe, inclusiv anumite go­luri”. Patru zile mai tîrziu, Adrian Năstase poza în lider de fac­to la Con­venția Națională. Ponta a în­țe­les că poziția sa e amenințată de bătrînii partidului. Și acum atacă de­cisiv.

Ce i-a făcut pe Adrian Năstase și Ion Iliescu să pornească ope­ra­țiu­nea de recucerire a pozițiilor de for­ță în par­tid? Nu știm exact, dar Pon­ta în­suși, urmat la cîteva zile de Va­si­le Dân­cu, a dat o indicație: Ilies­cu (văzut de Ponta ca un veritabil Ri­chelieu) ar vrea menținerea perpe­tu­ă a unui anu­mit echilibru de forțe în partid.

Cu alte cuvinte, bătrînul ex-to­va­răș ar vrea ca Ponta să nu acumu­le­ze prea multă putere, așa că face cu ajutorul lui Năstase cam ce-i fă­cea – culmea! – aceluiași Năstase cînd era premierul României.

Numai că, acum, Iliescu nu a înțeles că Ponta nu are puterea pe care o avea Năstase la acea vreme. Dimpotrivă, Ponta însuși simțea că partidul al cărui președinte este răs­pundea deseori la alți centri de co­mandă decît cei din biroul său.

Pentru Ponta era inevitabil mo­men­tul în care trebuia să ia taurul de coarne și să-și demonstreze leadership-ul real în PSD. Iar momentul lui s-a numit Geoană. Mircea Geoa­nă.

El era un punct de instabilitate permanentă în PSD. Mereu bănuit că are o agendă proprie și diferită de cea a partidului, mereu bănuit că ne­gociază cu adversarii, mereu văzut ca un corp străin.

Și Ponta, probabil îmboldit în pri­mă fază de Iliescu și Năstase, a decis să-și joace cartea de lider și să provoace excluderea lui Geoană, via rocada imposibilă de la Senat. După ce a anunțat ultimatumul la adresa lui Geoană, Ponta s-a văzut imediat părăsit de Năstase și Iliescu. Cei doi l-au lăsat în offside pe Ponta, declarînd că, din cauza reacției Senatului, ar fi dispuși să renunțe la înlocuirea lui Geoană din fruntea Senatului, nu­mai să nu piardă PSD a doua funcție din stat.

Rămas fără sprijinul celor doi, Ponta a avut de ales: să renunțe si el sau să declanșeze o bătălie posibil de­cisivă. A ales a doua variantă, cea mai dură, și acum pare să-și fi atras sprijinul unei părți însemnate a partidului. Nu Geoană e miza lui, ci cîș­tigarea de facto a partidului.

Cristian PANTAZI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top