Ministrul Justiției a ajuns doctor plagiind un interviu

Cap în cap Niciun comentariu la Ministrul Justiției a ajuns doctor plagiind un interviu 41
Ministrul Justiției a ajuns doctor plagiind un interviu

Cel mai penibil guvern, aceasta a fost concluzia colegului meu Mircea Marian, publicată pe 5 ianuarie în „Ro­mânia liberă”, după ce a analizat componența cabinetului condus pe hîr­­tie de Sorin Grindeanu și controlat, de facto, de Liviu Dragnea. I­me­diat au apărut voci care au susținut că sentința este pripită și face un proces de intenție unui Executiv validat abia cu o zi înainte, care încă nu a a­ră­tat ce poate.

Au trecut de atunci doar zece zile și faptele publice ale noilor miniștri, cît și unele probe adunate de „Ro­mâ­nia liberă”, arată că Mircea Marian a avut dreptate încă de la început. Iată, mai întîi faptele publice.
„În fruntea acestui minister este o femeie care, în afară de faptul că și-a propus să muncească foarte mult și să identifice problemele, să găsească soluții (…) în fruntea ministerului este în primul rînd un om, un om cu su­flet pentru cei care sînt în stradă, pen­tru cei care sînt lîngă oameni efectiv”, s-a autoelogiat sîmbătă mini­s­trul de Interne Carmen Dan, cea care cu cîteva zile înainte îi adresa un elogiu și protectorului său Liviu Dragnea, numindu-l profesorul care a învățat-o „mecanismul intervenției” în criza zăpezii și a viscolului.

Ministrul Educaţiei Pavel Năs­ta­se a scris în propriul CV că are un nivel de înțelegere intermediar în ceea ce privește ascultarea în limba engleză și tot în aceeași biografie a scris greșit nu doar cuvîntul „bussines”, ci și nu­me­le unei universității din Italia un­de a studiat. În acest context, Pavel Năs­ta­se a făcut scandaloasa afirmație că „sînt oameni care din naștere, nativ, nu pot lua bacalaureatul”.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a băgat spaima în populație afirmînd joia trecută că România riscă să ră­mî­nă în întuneric și frig, pentru că si­tu­a­ția stocurilor de cărbune ar fi de­zas­tru­oasă. Jurnalista Claudia Pârvoiu a descoperit că numai cu două zile îna­in­te, același Toma Petcu declara că „sto­cul de cărbune în mine este unul foarte bun”. Mai mult, directorii din sis­temul energetic l-au contrazis pe mi­nistru, afirmînd că România are un stoc dublu de cărbune față de cel anunțat de demnitar. Cu toate acestea, Guvernul a adoptat o hotărîre prin care se pot anula exporturile de energie în caz de criză.

Dar toate aceste fapte par minore prin comparație cu contra­per­for­man­ţa ministrului Justiţiei, Florin Ior­da­che. Colegul meu de la „România li­be­ră” Petre Bădică și jurnalista din Re­publica Moldova Cornelia Cozonac au descoperit că a plagiat în teza sa de doctorat „Impactul cor­­­porațiilor tran­s­na­ționale asupra pro­­ceselor de integrare economică a Ro­­mâniei în UE”, pre­zentată la o u­ni­­­versitate pri­va­tă din Chișinău. Ei şi?, veți întreba, avînd în vedere că plagiatul în rîndul politicienilor a de­ve­nit, din păcate, un fapt banal.

Aveți dreptate, numai că demnitarul de al cărui nume va fi legată pe vecie sintagma „Marțea neagră”, ziua cînd parlamentarii au încercat modificarea la secret a Codului Penal, este tatăl plagiatorilor, ca să folosim o ex­pre­sie colocvială. Acesta a copiat în te­za care ar trebui să fie o operă ști­ințifică originală dintr-un interviu pe care Mihai Răzvan Ungureanu l-a dat agenției de presă Rompres în 2007. Da, ați citit bine, politicianul a obținut titlul de doctor în relații economice internaționale plagiind nu din alte cărți, ca toți colegii săi prinși cu frauda, ci de-a dreptul dintr-un interviu.

Iată și două exemple relevante gă­site de Petre Bădică şi Cornelia Co­zonac. La pagina 126 din teza de doc­torat (susținută în septembrie 2007 și aprobată o lună mai tîrziu), Florin Iordache scrie: „Aderarea Ro­mâ­niei la UE va însemna schimbarea statutului actual al țării noastre de re­ceptor de asistență pentru dezvoltare cu statutul de donator”. Acest pasaj este identic cu răspunsul oferit de Mi­hai Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, reporterului Rompres, în ianuarie 2007, la întrebarea „După aderare, România trebuie să contri­bu­ie cu o sumă substanțială la fondul de asistență pentru dezvoltare al UE. Care va fi această sumă și cum va fi distribuită?”.

„Strategia de politică externă a României, prezentată la 18 ianuarie 2005 de domnul președinte Traian Băsescu și pe care am reluat-o, la rîndul meu, în nenumărate intervenții, stipulează clar că zona asiatică re­pre­zintă o prioritate pentru țara noastră, în plan politico-diplomatic și econo­mic”, a declarat reporterului Mi­hai Răzvan Ungureanu.

Actualul ministru al Justiției nu putea susține, în teza sa de doctorat, că a vorbit cu președintele Traian Bă­se­scu, așa că a modificat un pic pa­sajul. „Strategia de politică externă a României stipulează clar că zona a­si­a­tică reprezintă o prioritate pentru ța­ra noastră, în plan politico-diploma­tic și economic”.

Vi se pare incredibil că un politician care a fost numit în fruntea u­nu­ia dintre cele mai importante ministere din România s-a coborît la o a­se­me­nea practică rușinoasă? Realitatea ne arată, iată, că în spațiul ăsta al nostru carpato-danubiano-pontic și mi­oritic nimic nu este suficient de in­cre­dibil.

Text de Răzvan Chiruță, redactor-șef „România liberă”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top