Mineriada lui Voronin

Cap în cap Niciun comentariu la Mineriada lui Voronin 1

Pe masura ce protestatarii din Chisinau s-au retras in casele lor, speriati de ferocitatea represaliilor guvernamentale, prim planul scenei publice din Republica Moldova  a ramas dominat de Vladimir Voronin si de aparatul sau represiv. Puterea de la Chisinau a facut astfel nestingherita in fata Europei o demonstratie de forta impotriva tinerilor, a jurnalistilor si a politicienilor din opozitie. Metodele sale represive au inspirat comparatia cu cele folosite odinioara de KGB, dar mai corect ar fi sa comparam statul condus de Vladimir Voronin  cu Rusia lui Putin: cea in care cecenii au fost arestati in masa in 2000, pe motiv ca ei ar fi aruncat in aer un bloc din Moscova, desi nu exista nici un indiciu in acest sens si nici nu s-a dovedit nimic ulterior; in care jurnalistii si activistii politici incomozi sint impuscati in strada sau in scara blocului; in care oamenii de afaceri ale caror companii sint rivnite de protagonistii puterii – majoritatea proveniti din FSB (fostul KGB) – sint aruncati in inchisoare in urma unor procese considerate de presa internationala simulacre de justitie; in care manifestatiile impotriva Kremlinului se termina cu interventia brutala a fortelor de ordine. Regasim elemente din acest tablou si in Moldova de peste Prut: locul cecenilor de altadata este luat de romani, iar daca jurnalistii nu au fost inca executati in stil mafiot, ei au fost supusi unor tentative de intimidare extrem de dure. Tot similare statului post-sovietic sint si elementele provocatoare: dupa unii martori de la Chisinau, tinerii care au plasat drapelul Romaniei pe cladirea Parlamentului erau asistati de politisti, ca si grupurile de interventie rapida care spargeau geamuri si provocau distrugeri in interiorul cladirilor oficiale. Ne amintim cu destula tristete ca la fel s-a procedat si la Bucuresti cu prilejul demonstratiilor anti-FSN din ianuarie-februarie, 1990.

Ca si patronii lor politici de la Moscova, comunistii aflati la putere in Republica Moldova sint lacomi, pusi pe imbogatire cu orice pret. Ei au fost demascati ca atare in raportul intocmit de Initiativa Civica pentru un Parlament Curat, redactat dupa modelul Coalitiei pentru un Parlament Curat din Romania. Putini alegatori au avut acces la acest raport din cauza controlului salbatic asupra mijloacelor de informare, dar simplul fapt ca el exista a avut darul sa-l infurie pe Vladimir Voronin. Campania de represalii de la Chisinau este de fapt o razbunare a mafiotilor care au succedat regimului comunist asupra fortelor democratice care incearca sa li se opuna. Asa s-a intamplat si in iunie 1990 la Bucuresti, cind minerii, chemati de Ion Iliescu si pilotati de securisti, au au batut studenti si intelectuali si au devastat sediile partidelor politice de opozitie si redactiile ziarelor independente. Represaliile de la Chisinau reprezinta asadar mineriada lui Voronin, adica o tentativa brutala de a tine istoria in loc. Ea nu se va termina insa in trei zile, ca mineriada lui Iliescu, pentru ca Rusia este mai aproape de Chisinau decit Occidentul – si mult mai hotarita.

Rodica CULCER

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top