Iar post-adevărul vă va face liberi

Cap în cap Niciun comentariu la Iar post-adevărul vă va face liberi 990
Iar post-adevărul vă va face liberi

Putem începe chiar cu șefa guvernului care n-a mai apucat să fie: Sevil Shhaideh. Privită prin lentila post-adevărului de campanie, se vede mai rău decît Cioloș și Io­ha­nnis la un loc. Nu doar ca are nume străin, ca Julien, dar nici măcar nu este româncă get-beget. Nu doar că nu e ortodoxă, ca protestantul Iohannis, dar nici măcar nu e creș­ti­nă. A studiat în străinătate și nu are nici copii, în afara celor doi aduși recent de soțul cel nou. Post-adevărul a decupat atent toate a­ces­te „păcate” din biografia ei în acele zile de Crăciun, cît s-a gîndit președintele dacă s-o numească sau nu. Au dispărut ca și Geor­ge Soros după ce post-adevărul și-a făcut da­toria și a contribuit la zestrea de 45%. Pînă la urmă, doamna Shhaideh s-a scos cumva, a devenit șefă la generosul Minister al Dez­vol­tării și Fondurilor Europene. Îndelunga prezență în anturajul lui Nicușor Con­stan­ti­nescu pare să fi constituit un avantaj.

Ai zice că, odată victoria asigurată și noul guvern instalat, post-adevărul să-și ia o binemeritată vacanță. Nici pomeneală! Mai avea o rămășiță nedevorată complet de a­nul trecut: „Guvernul Zero”. Zero venind de la zero absorbție fonduri europene. Numai că, recent, datele statistice arată că, pînă la 30 noiembrie, în 2016 au intrat în România 7 mili­arde de euro, cea mai mare rată de absorbție de pînă acum. Din păcate, grosul acestor bani nu-i va vedea doamna Shhaideh în vistieria sa, s-au dus la proiecte ale en­tităților private sau ale ad­mi­nistrațiilor locale. Poate chiar la Ciugud, comuna campioană la fonduri eu­ro­pene (16 milioane de euro), al cărei primar tocmai a fost exclus din PSD.

Foarfeca post-adevărului a decupat cele 7 miliarde absorbite pentru a face loc unei sume ceva mai mari: 10 miliarde. Gaura din buget găsită de Liviu Dragnea. Aici, pînă și ministrul de Finanțe a simțit nevoia să ia dis­tanță: „Eu nu am pronunțat cuvîntul ga­u­ră”. Gaura lui Dragnea va fi investigată de parlament, Curtea de Conturi etc., dar asta contează mai puțin. Post-adevărul și-a fă­cut iar datoria și a putut trece rapid la su­bi­e­c­tul următor: stocurile de cărbune.

În plină urgie hibernală, ministrul Ener­giei, Toma Petcu, lansează un post-adevăr năprasnic: mai sînt stocuri de cărbune doar pentru patru zile. Pînă să vină dezmințirile de la producătorii de cărbune, Guvernul dă o hotărîre prin care se pot interzice exporturile de energie, în caz de nevoie. Încă nu este clar dacă se ascunde ceva în spatele a­cestei hotărîri. Poate nu se ascunde nimic, dar după atîta post-adevăr în numai două săp­tămîni de guvernare e bine să sufli și în iaurt.

În toată învălmășeala asta, mai tiptil așa, se întîmplă unele lucruri în justiție. A­vo­catul Poporului, Victor Ciorbea, contestă la CCR legea care nu-i dă voie lui Liviu Dra­gnea să intre în guvern. Precaut, minis­trul Justiției, Florin Iordache, ridică un colț al păturii care acoperă o lege a amnistiei și grațierii, invocînd veșnicul argument al a­glo­merației din închisori. Uită să spună că, pentru golirea închisorilor, o grațiere e su­fi­cientă. Amnistia, însă, anulează tot. Atît vi­novăția, cît și recuperarea banilor furați. Alți colegi de partid trag colțul păturii la loc, spe­riați de consecințe: „Nu e pe agenda pu­bli­că”, ne asigură ei. Nici „marțea neagră” nu era pe agenda publică în lunea de dinainte și Florin Iordache o știe cel mai bine.

Fuga lui Ghiță și dezvăluirile sale au că­zut ca o pleașcă și au reorientat tunurile post-adevărului spre justiție. Direcție de atac în care se bagă cărbuni din greu, că stocuri am vă­zut că sînt suficiente. Luați oricare prime-time din ultimele zile și va fi imposibil să nu găsiți pe cineva cu îngrijorări penale care să nu se plîngă de justiție. Lupta e abia la în­ce­put și promite să fie crîncenă.

Dacă se va lucra cu aceeași rîvnă ca în cam­pania electorală, vom vedea curînd că nu atît adevărul, cît mai ales post-adevărul îi poate elibera pe unii, iar Evanghelia după Ioan ar trebui revizuită.

Text de Sorin AVRAM, jurnalist freelancer

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top