Hexi Pharma – Scandalul și deznodămîntul: Cască ochii, june!

Cap în cap Niciun comentariu la Hexi Pharma – Scandalul și deznodămîntul: Cască ochii, june! 10
Hexi Pharma – Scandalul și deznodămîntul: Cască ochii, june!

Pentru cei care – preocupați să con­sume timp și energie, să ur­mă­rea­scă și să înțeleagă așa numitul scan­dal Hexi Pharma – vor să știe puținele lucruri certe despre se­mni­ficațiile acestei afaceri.

Există 3 elemente care tind să tran­­­sforme un scandal pe o pro­ble­­mă structurală, într-unul de simplu­ scandal de corupție .Aceste 3 elemente sînt gestiona­te astfel încît să avem în față un sim­plu și rudimentar furt din ba­nul­ pu­blic – cînd, de fapt, o serie de de­ta­lii și – hai să le spune așa: co­in­c­i­den­țe, care ascund de fapt mecani­s­mul prin care o serie de virusuri, mai­ puternici și mai imuni la de­zin­fec­tanții produși de Hexi – con­ta­mi­nează pe termen lung sistemul de să­­nătate al României.

Trebuie să mai spunem aici că si­s­­­temul de sănătate e doar unul din numeroasele sisteme strategice ca­re­ țin o țară pe hartă – iar problema fur­tului de bani e doar o consecință , de­ja sistemul de furt a ajuns mai im­­portant decît furtul însuși.
Așadar, cele 3 :

1. Toată lumea – de la re­pre­zen­tanții care colcăie în sistemul medi­cal și pînă la întîiul neamț al țării – a căzut de acord că sabotarea de­zin­­fecțiilor în spitale e un afront la se­curitatea națională.

2 . Cu toate acestea, a fost ne­vo­ie de 30 de zile pentru ca, de la în­ce­putul scandalului și pînă în data de­ 22 mai, autoritățile, care rea­cți­o­nea­ză îndeobște prompt cînd chinezii de la Dragonul Roșu vînd bikini fa­bricați pe vapor – să catadicsească să decidă chemarea la Parchet a pa­tronului Hexi Pharma.

3. Data de 22 mai e ziua în care a­ murit în accident chiar patronul He­xi Pharma – cu doar o zi înainte ca­ autoritățile să-l cheme la Par­chet.­

A fost nevoie, așadar, de 30 de zi­le pentru ca pionul principal al a­facerii – Dan Codrea – să-și facă ba­­gajele și testamentul (la propriu) pen­­­tru a lua cu el în mormînt toate elementele care deosebeau această a­facere ilegală de ceea ce niște chi­nezi­ bezmetici făceau la Dragonul Ro­șu în momentul cînd au năvălit mas­cații peste ei.

Nu ne grăbim să intrăm în co­rul­ conspiraționiștilor de ocazie pe ca­re­ moartea suprinzătoare a pa­tro­nu­lui afacerii, Dan Condrea, i-a produs din nimic: o fi fost accident, si­nu­ci­dere sau lichidare. Dim­po­tri­vă:­ ră­mî­nem în corul, restrîns, al in­dul­gen­ților care cred că oricare din a­ces­te variante e, pe cît de posibilă, pe­ atît de lipsită de relevanță.

Asta pentru că, pur și simplu, oricare din­ cele 3 variante re­zol­vă, de fapt, pro­­blema.
Iar proble­ma era dis­pa­riția singului pi­­on care pu­tea­ demasca a­­fa­cerea Hexi Pharma drept o che­sti­une mai complexă de­cît un simplu scandal de co­ru­pți­e. Și să configureze desenul unei Ro­mâ­nii pa­­ralele care scoa­­te profit, cu­­ protecție in­stituțională, din toate a­fa­cerile do­­me­niilor strategice care țin Ro­mâ­ni­a pe hartă.

Astăzi, 29 mai, știm că problema­ și-a găsit – ce coincidență – so­lu­ția potrivită – și că acesta e singurul­­ lucru care, de fapt, contează. În­tîm­plarea ne amintește de moartea lui Vasile Maluțan – pilotul care l-a­ ri­dicat pe clădirea CC pe Nicolae Cea­­­ușescu în ziua declanșării Re­vo­lu­ției la București, care s-a pră­bu­șit cu elicopterul cu doar o zi î­na­in­te de-a fi audiat de procurori în do­sarul Revoluției, în timp ce stropea­ îm­po­triva filoxerei, o vie pri­va­tă….

Ne aflăm, așadar, azi, 29 mai, de­ja în zona controlată a unui banal scan­­­dal de corupție: vom afla, în zi­lele și săptămînile următoare, cum­­ medicii luau șpăgi și comisioane pen­­­tru a accepta dezinfectanții i­ne­ficienți ai Hexi Pharma, cum niște funcționari „plimbă hîrtii și plicuri”­ din Ministerul Sănătății își luau pli­culețele lor – și vom vedea, la un mo­ment dat, la televizor, niște pioni de­rutați și zăbăuci sacrificați îna­in­­te de-­a vedea ce se petrece, de fapt,­ pe­ tabla de șah: ba chiar înainte de-a a­fla că există un joc care se nu­meș­te șah.

Iar în Sănătate, vor putea prospe­­ra – imunizate, firește, la noua su­b­s­tanță activă a DNA – celelalte a­fa­ceri avîndu-și fiecare dancondreii lor,­ cu protecția și contractele a­fe­ren­te în spate: contractele de me­di­ca­men­te (aia afacere!), serviciile și bi­­­fările de analize care nu se vor fa­­ce ni­ciodată, prestațiile medicale pe­ care­ nu le va vedea nicio interfață a­ CNAS pe cardul de sănătate (pentru că fiecare oră în care sistemul pi­că înseamnă niște milioane de e­u­ro care se transferă în „offline”) – că­ci­ nu degeaba sistemul funcționează cu­ intermitențe – din cauza proble­melor tehnice, firește…

Cît despre tine, stimate plătitor con­tribuabil, medic încă necontami­nat de virusurile de care nu ai aflat în­ cărțile de la școală, pentru că nu scri­e nimic în cărțile de la școală, și sti­mate student care te uiți prea mult­ la „Spitalul de urgență” sau fil­mele cu Manix :

Cască ochii și încearcă să în­țe­le­gi sistemul în care urmează să pă­șeș­ti : dacă nu ai de gînd să „fugi”, e­ timpul să te gîndești cum va trebu­i să-l cureți și să-l transformi. Vrei-nu vrei­ să crezi – aceste scandaluri nu sînt abstracte, ci sînt despre tine­, des­pre lumea în care va trebui să vă du­ceți viața tu și copiii tăi.

Text de Cristian Grosu, redactor-șef CURS DE GUVERNARE.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top