“Este cea mai previzibla solutie de premier”

Cap în cap Niciun comentariu la “Este cea mai previzibla solutie de premier” 0

interviu cu jurnalistul Cristian Patrasconiu

Basescu si-a desemnat omul in care are cea mai multa incredere

Opina Veche: Este Theodor Stolojan cea mai buna alegere pentru functia de premier a domnului Traian Basescu?

Cristian Patrasconiu: Nu stiu daca este cea mai buna alegere de premier pe care o putea avea in acest moment Traian Basescu, insa stiu ca este cea mai previzibla solutie de premier pe care  o putea avea in acet moment,  este cea mai previzibila desemnare din multe  motive. Unele dintre ele, tinind de ceea ce Traian Basescu a dus lipsa in perioada in care premier a fost Calin Popescu Tariceanu. Anume, de a avea  in fruntea Executivului un om loial, un om in care sa aiba incredere, un om care sa joace in aceeasi echipa cu  domnia sa. Cred ca acesta este unul dintre cele mai importante  argumente care au cintarit in desemnarea  domnului Stolojan, cel care in 2004, in celebra scena i-a lasat locul lui Traian Basescu la Cotroceni si, iata ca, intr-un fel  i se intoarce gestul de eleganta.

O.V.:Cita acoperire au avut zvonurile in legatura cu desemnea lui Blaga sau lui Videanu la functia de premier?

C.P: Zvonurile de acest gen au avut, fara discutie, o acoperire reala. Cind perioada de  negociere de dupa alegeri se lungeste,  e inevitabil sa  apara asemenea zvonuri, astfel incit un anumit temei au avut. Daca domnul Blaga sau domnul Videanu, sau alte nume care au  fost puse in discutie, au fost cu adevarat in carti pentru  functie de premier, asta acum nici nu mai conteaza. Conteaza ca Traian Basescu si-a desemnat omul in care are probabil, dintre toti oamenii politici de pe scena politica autohtona, cea mai mare incredere pentru a forma viitorul Guvern.

Mai este ceva  care a contat in desemnarea aceasta, domnul Stolojan este un om care poate sa faca o punte intre PD-L si PSD, partenerul neobisnuit al democrat- liberalilor in viitorul Guvern. Este un om care e acceptat si de  catre tabara cealalta. Daca adunam si faptul ca este de foarte mare incredere pentru Traian Basescu, avem un pachet explicativ, un mini pachet explicativ pentru o asemenea desemnare.

O.V.:Cum apare aceasta alianta neobisnuita dintre PD-L si PSD?

C.P.: Dupa mine, este o noua monstruoasa coalitie. Ceea ce incearca acum sa ni se vinda este, sa zicem ca are o oarecare intemeiere, nu putem contrazice intr-un mod radical retorica, in sensul ca: vine criza si e momentul ca Romania sa treaca, in privinta politicii, la un alt nivel. E vre mea pragmatismului, se incheie tranzitia. Apropo, de la anul se incheie  tranzitia, conform lui Silviu Brucan si atunci o sa avem nevoie si de aceste combinatii care par absurde intr-un fel si care scandalizeaza intr-o buna parte opinia publica din Romania. Pe de alta parte, cel putin unul dintre cei doi parteneri este un partid care are un trecut si un prezent inca necuratat, astfel incit o formula de guvernare, precum este cea care urmeaza sa fie batuta in cuie la ora asta, are multe date sa fie considerata periculoasa pentru democratia din Romania. Riscanta sa zicem, riscanta pentru statul de drept, chiar pentru capitalismul romanesc.

“Justitia nu va reveni nici PSD-ului, nici PNL-ului”

O.V.:Va scadea electoratul presedintelui pentru ca a aprobat aceasta alianta?

C.P.: Exista riscul acesta.  Electoratul PD-L, care in majoritatea lui covirsitoare este si electoratul lui Traian Basescu, acesta avind un electorat mai mare decit cel al PD-L-ului, cel putin pe sondajele de opinie. Este un electorat masiv anti PSD, care si-a construit chipul de optiune politica prin reactia negativa la PSD si atunci cind una vorbesti si alta faci, cind una zici din campanie si alta faci dupa ce te-ai vazut cu sacii in caruta, e firesc ca acest electorat sa se simta tradat, lezat in optiunea lor.

Urmeaza sa se reorienteze, fie spre un alt partid, fie spre un alt refuz. Pe de alta parte, depinde si de ce contracandidat i se va oferi de la PSD. Unul dintre zvonurile care se  intind pe durata mai multor zile este ca, Traian Basescu, mutind sau  provocind PD-L sa se lipeasca cu PSD, incearca sa isi securizeze al doilea mandat de presedinte. In ce fel?  Bagind zizanie, creind o prapastie  intre PNL si PSD, cele doua putind da un candidat care sa il bata pe candidatul sustinut de PD-L, dupa modelul de la primaria Bucurestiului de la localele din acest an.

O.V.:Vine Monica Macovei inapoi la Justitie?

C.P.: Aici a existat mai mult decit un zvon, a existat un angajament electoral pentru care PD-L, prin vocea domnului Boc si l-a luat vizavi de  desemnarea a ministrului de Justitie. Sint foarte foarte  sceptic cu privirie la sansele acestea. Din cite stiu, inca nu este transata chestiunea Justitiei. Ultimul zvon de pe piata este ca Justitia nu va reveni nici PSD-ului, nici PNL-ului, nici unui politician cu carnet de membru de partid. Se va  gasi o formula de compromis, un fel de independent, asa incit sa fac un pronostic: nu Monica Macovei, dar nu as putea spune ce se va intimpla la Justitie.

Oricum este o mare miza in impartirea pe care trebuie sa o faca cele doua partide si pentru ca, cel putin PSD are o gramada de oameni cu un “trecut”. Pe de alta parte, pe  Justitie vom avea un raport. Este previzibil ca progresele, dar mai ales regresele pe care le-a inregistrat Romania in 2007 si 2008, va duce la o posibila prelungire a periooadei de monitorizare.

“Ministerul de externe are o rezonanta simbolica”

O.V.: Care sint ministerele pe care se dau cele mai mari batai?

C.P.: Cele mai mari batai se dau in zona Parlamentului, pe parte de presedentie a celor doua camere. Probabil ca lucrurile, in momentul acesta, sint transate: Senat la PSD si Camera Deputatilor la PD-L.  Mai sint  functiile de vicepresedinte, aici inca nu  o sa vedem in ce fel vor gasi formule de sustinere, avem in discutie si functia de prim viceprim-ministru. In caz ca se va infiinta, va avea atributii mai mari decit avea pina acum. Banuiesc ca cei de la PSD tin la chestia asta,  ca, in eventualitatea ca, de pilda Ilie Sirbu, numele vehiculat, va fi  vice premier, sa aiba  si putere de a contra semna deciziile prim ministrului, altfel ar fi o functie simbolica. Este importanta si zona internelor si a administratiei. Numele lui Vasile Blaga este tot mai vehiculat, inca nu sint batute in cuie. Pe zona de administratie se vorbea de o impartire in doua, Internele sa revina PD-L-ului si Administratia PSD-ului. Mai este Economia, Agricultura, Transporturile si ministerul de externe care are o rezonanta simbolica.

O.V.: Va dura mult pina cind va veni si divortul?

C.P.: Eu as merge pe un termen scurt pentru acest guvern deoarece vin prezidentialele. Nu va fi un  guvern de termen scurt  doar in conditiile in care PSD, o buna parte  din oamenii PSD care isi mascheaza acum animozitatile  vizavi de PD-L si de Traian Basescu, va gasi mai multe zone de conlucrare cu PD-L, dar ma indoiesc. Cred ca  exista prapastii inca foarte mari intre cele doua partide astfel incit ele sa fie astupate intr-un timp foarte scurt.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top