Compromisul toxic al președintelui Băsescu în chestiunea procurorilor

Cap în cap Niciun comentariu la Compromisul toxic al președintelui Băsescu în chestiunea procurorilor 3

Traian Băsescu a cedat în fața USL în chestiunea numirii șefilor de par­chete. E prima cedare majoră în fa­ța tăvălugului USL, dar și o contradicție majoră cu propria sa conduită, cu standardele pe care el însuși le impusese și care l-au poziționat ca interlocutor valid al partenerilor externi. Așa se ex­plică reacția de respingere a societății civile care susținuse în criza politică din vară funcționarea instituțiilor în fa­ța asaltului USL, indirect susținînd po­zi­ți­a președintelui. Printre consecințele aces­tei cedări se numără și deficitul de imagine proiectat asupra Mișcării Po­pu­lare, pe care Băsescu o moșește la Co­tro­ceni ca alternativă la PDL-ul pă­ră­sit.

De ce spunem ca a cedat Băsescu? Pentru ca au existat citeva momente – cheie în care președintele a acționat ca unic reprezentant al Opoziției față de încercările USL de acaparare comple­tă a întregii puteri, la adăpostul celor 70% din Parlament și a intereselor ilegiti­me ale unor lideri cu probleme în Justiție. Traian Băsescu si-a asumat explicit rolul de contra-putere, în concordanță cu profilul său politic și cu standardele pe care el însuși le-a clamat și respectat pînă acum: neamestec în Justiție, întărirea instituțiilor, res­pec­tarea valorilor euro-atlantice asuma­te de România.

Primul astfel de moment în care președintele se poziționase ca cenzor al intereselor ilegitime ale USL a fost ianuarie 2013: respingerea nomina­li­ză­rilor făcute de ministrul Mona Piv­ni­ce­ru pentru șefia DNA și Parchetului General. Traian Băsescu i-a respins pe bună dreptate pe Ioan Irimie și Ti­beriu Nițu (acum reșapat), doi pro­cu­rori cu o prestație lamentabilă în fața CSM și, mai ales, lipsiți de performanțe notabile în activitate. Presiunea USL era la fel de mare ca și acum, dar președintele a rezistat.

A urmat Consiliul European în ca­re s-a negociat bugetul UE pentru 2014 – 2020 (7 – 8 februarie 2013). Traian Băsescu a mers la Bruxelles și și-a susținut permanent poziția de ne­gociere, apărîndu-și ulterior cu încrîn­ce­nare rezultatele în fața tirului de re­proșuri venite din partea USL.

În martie, Traian Băsescu a în­frun­tat din nou USL, anunțînd că va în­demna populația să boicoteze referen­dumul de modificare a Constitutiei dacă noua propunere nu va ține cont de re­ferendumul din 2009.

A urmat interviul acordat pe 12 mar­tie postului Digi 24 in care preșe­din­tele a făcut publice cîteva predicate extrem de puternice legate de numirile la șefia Par­che­tu­lui General și a DNA, re­fu­zînd însă și la acel mo­ment soluția unui concurs.

Momentul înțelegerii cu Ponta pe numirea pro­cu­rorilor a reprezentat o ruptură. Acceptarea de către Bă­sescu a unor nume controversate precum Ali­na Bica, Giorgiana Hosu, Bog­dan Licu în poziții secundare putea fi consi­derată un compromis accetabil în condițiile unei Puteri cu spri­jin parlamentar și popular uriaș. Dar nomina­li­za­rea la șefia DNA a unui om din afa­ra instituției (fie ea și Laura Codruța Kovesi) și a lui Tiberiu Nițu la șe­fia PG a generat opoziția ma­ni­festă a lui Daniel Morar, a echipei sale de la DNA și a societății civile atașată de standardele europene.

Compromisul major e și mai clar cînd ne uităm la una din mizele mari ale bataliei pentru Parchetul General – viitorul pro­cu­ror-șef cunoaște, po­tri­vit legii, toate avizele de interceptare pe siguranța na­țio­na­lă cerute de SRI. Există o presiune din partea politicie­nilor cu probleme pe­na­le și a politicienilor în general de a ști din timp dacă pe numele lor există un man­dat de in­ter­ceptare. Poa­te Tiberiu Nițu să țină piept acestor presiuni?

Cristian PANTAZI este redactor-șef la agenția de presă HotNews.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top