Cel mai mare atac terorist din ultimii 12 ani din UK

Atitudine, Cap în cap Niciun comentariu despre Cel mai mare atac terorist din ultimii 12 ani din UK 9
Cel mai mare atac terorist din ultimii 12 ani din UK

Imediat după explozia din A­re­na Manchester, din seara de 22 mai, zona s-a umplut de oameni panicați – părinți care își căutau cu disperare copiii și copii care nu în­țe­legeau ce li se întîmplă. Mulți din­tre tinerii care au fost la concertul ar­tistei Ariana Grande au fost ca­za­ți în hotelurile din apropiere sau duși pe gratis de taximetriști spre casele lor. Poliția din Manchester le-a recomandat oamenilor să pă­ră­seas­că cît de repede pot arena, întrucît erau șanse mari să se mai producă un alt astfel de incident.

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a luat decizia creș­te­rii­ nivelului de alertă teroristă la critic, cel mai mare posibil, măsură ca­re nu a mai fost luată niciodată în ul­ti­mii zece ani în țara insulară din Vestul Europei. Acest lucru în­sea­m­nă că au fost mobilizați un număr mare de polițiști și soldați care au păzit zonele aglomerate din Ma­rea Britanie. Totodată, pentru orice e­ve­niment la care se adunau un nu­măr mare de oameni, organizato­rii erau nevoiți să ceară o autorizație specială și să dovedească că zona este sigură. Cauza trecerii la cel mai mare grad posibil de alertă a fost reprezentată de faptul că polițiștii nu au putut confirma dacă tînărul care s-a aruncat în aer a acționat pe cont propriu sau a fost susținut de mai multe persoane, caz în care un alt atac s-ar fi putut produce chiar în aceeași seară.

Atacatorul, născut în Manchester

Tatăl și fratele tînărului Sal­man Abedi, cel care s-a aruncat în aer, au fost arestați în Tripoli, Libia. „Noi nu credem în uciderea oamenilor i­­­no­cenți. Aceștia nu sîntem noi”, a de­clarat tatăl lui Salman Abedi, ne­gînd totodată implicarea fiului său în explozie, după cum notează The Telegraph. Pînă acum, în Marea Bri­tanie au fost arestați 11 oameni, iar unul dintre ei, un bărbat de 23 de ani, se crede că ar fi fratele mai mare a lui Salman Abedi. Din cercetările efectuate pînă acum, s-a dovedit că Salman Abedi s-a născut și a crescut în Manchester și că părinții lui au origine libiană.

Cea mai tînără victimă a ex­plo­zi­ei a fost Saffie Rose Roussos din Leyland, aceasta avea numai opt ani și a fost separată, în timpul a­gi­ta­ți­ei, de mama și de sora ei. De asemenea, în timpul atacului a murit și un ofițer de poliție care se afla la con­cert împreună cu soțul ei și cu cei doi copii. Toți ceilalți membrii ai fa­miliei au fost răniți, iar tatăl copii­lor încă se află în stare gravă, după cum notează BBC. Celelalte victi­me aveau vîrste cuprinse între 16 și 45 de ani.

Ochii lumii pe un atac terorist

La cîteva ore de la explozie, ze­ci de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a comemora moar­tea celor 22 de copii și adulți. Mo­men­te de reculegere s-au ținut în Pa­latul Buckingham, în Congresul Sta­telor Unite și în Consiliul de Se­cu­ri­tate al ONU, dar și la Paris, și Washington, chiar și în timpul fi­na­lei Cupei Angliei. „Atît de mulți oa­meni tineri, frumoși și inocenți, ca­re își trăiau viața și se bucurau de ea, au fost uciși de niște fraieri. Nu îi voi numi monștri pentru că lor le place acest termen, ei cred că a­ces­ta este un nume minunat, îi voi nu­mi de acum încolo fraieri pentru că asta sînt. Ei sînt niște fraieri și noi avem mulți dintre aceștia”, a de­cla­rat ulterior Donald Trump, pre­șe­dintele Statelor Unite ale A­me­ri­cii.

În continuare, Marea Britanie se află în stare de alertă, deși a scăzut nivelul de alertă teroristă, de la cri­tic la sever, după cum anunță The Guardian. În luna iunie vor avea loc mai multe evenimente importante care vor necesita un grad s­po­rit de securitate. Printre aceste e­ve­nimente, se regăsesc alegerile legi­s­lative (pe 8 iunie), festivalul de mu­zică de la Glastonbury (21 – 25 iu­nie) și cursa de cai de la Ascot, acolo un­de vor participa cei mai im­por­ta­n­ți oameni din Marea Britanie, printre care și regina Angliei, Elisabeta a II-a.

Sursă foto: images.indulgexpress.com

Articole similare:

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top