Ce mai rămîne acum din ideea de monarhie

Cap în cap Niciun comentariu la Ce mai rămîne acum din ideea de monarhie 19
Ce mai rămîne acum din ideea de monarhie

Regele Mihai (94 de ani) și-a anunțat practic retragerea, motivul fiind diagnosticarea cu două boli nemiloase: leucemie și can­cer. În urmă cu doar șapte luni, aceeași Casă Regală mai suferise o pierdere importantă: Regele Mihai l-a exclus pe nepotul său, prin­cipele Nicolae, din linia de succesiune la tron. Beneficiarii ambelor momente dramati­ce sînt Principesa Margareta și soțul său, Prin­țul Radu Duda. În acest moment, Margareta (Custodele Coroanei) devine de facto purtă­torul de stindard al monarhiei. Dar mai re­pre­zintă pe cineva în acest moment o Casă Regală condusă de Principesa Margareta și Prințul Radu Duda?

Evenimentul de pe 2 martie, cînd Consi­liul Re­gal a anunțat boala Regelui Mihai, a fost prefațat de un comunicat al Consiliului Regal de ieri, ca­­re anunța întrunirea din 1-2 martie a acestui organism. Comunicatul pre­zenta două elemente de noutate: din fo­to­gra­fiile de la întrunirea Consiliului Regal lipsea tocmai Regele Mihai, iar din componența Con­siliului lipsea Mihnea Constantinescu, amba­sador special din Ministerul de Externe (pre­zent la precedentele întruniri ale organismu­lui).

Cu alte cuvinte, Regele Mihai se retrage de facto din viața publică, fiind greu de cre­zut că la vîrsta sa (94 de ani) va putea reveni după tratamentul pentru cele două afec­țiuni grave. Conducerea Casei Regale e preluată de Principesa Margareta, cea despre care tot mai multi apropiați ai Casei Regale susțin că este de fapt ghidonată de Prințul Radu Duda, fost actor și unicul reprezentant al u­nei case regale gata să candideze la pre­șe­dinția unei republici.

Evenimentul retragerii Regelui Mihai a fost prefațat anul trecut, în luna august, de un anunț surprinzător al Suveranului. Re­gele Mihai a semnat la 1 august 2015 un do­cument prin care i-a retras nepotului său Ni­colae, fiul Principesei Elena, titlul de „Prin­cipe al Romaniei” și calificativul de „Alteță Regală”. De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României, în condițiile în care Prințul Ni­colae era al treilea moștenitor al tronului, după Principesa Margareta și Principesa E­lena (mama sa).

Acestea sînt cele două momente mari din ultimul an care vor schimba complet per­cepția asupra monarhiei în România. Cîtă vreme simbolul Casei Regale era Regele Mi­hai, monarhiștii aveau un stîlp de susținere, un reper moral major la care să se raporteze. De asemenea, prezența Principelui Nicolae putea da un impuls înnoitor ideii de mo­narhie, dată fiind aderența unor grupuri sem­nificative de tineri la inițiativele principelui. Fără cei doi, Casa Regală rămîne repre­zen­tată de Principesa Margareta și Prințul Ra­du Duda, două figuri mai degrabă șterse și lipsite de credibilitate. Să nu uităm că Prin­țul Radu Duda a făcut în 2009 un gest res­pins de mulți susținători ai monarhiei, anun­țînd că vrea să candideze la președinția ță­rii. În cele din urmă s-a retras din cursă.

Susținătorii monarhiei nu s-au putut i­dentifica nici un moment cu cei doi dintr-un simplu motiv: ei au lipsit de pe scenă. Oricît de grave au fost provocările la adresa țării, oricît de critice momentele, Principesa Mar­gareta și Prințul Radu Duda au excelat prin absență. Singurele lor apariții au fost la sindrofii fără valoare simbolică, la mese cu po­liticieni (fără discernămîntul moral cerut de la o familie regală) și vagi acte de caritate. Pe scurt, cei doi nu au anvergura de familie regală. (Nici nu mai merită discutat un as­pect în aparență minor, dar extrem de sensibil pentru public: Principesa Margareta nu a reușit să învețe perfect limba română nici în acest moment).

Din acest moment, forța Casei Regale sca­de vertiginos. Și forța simbolică, dar și forța reală, pentru ca în relațiile cu instituțiile sta­tului roman și cu alte Case Regale străine Prin­cipesa Margareta nu are alonja istorică a ta­tălui sau.

Text scris de Cristian Pantazi, redactor-șef Hotnews.ro, pentru Hotnews

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top