Al treilea prim-ministru, cu noroc?

Cap în cap Niciun comentariu despre Al treilea prim-ministru, cu noroc? 6
Al treilea prim-ministru, cu noroc?

Luni, 15 ianuarie, Mihai Tu­do­se şi-a anunțat demisia din funcția de premier, în ședința Comitetului E­xecutiv Național al PSD. Deși vo­ci­ferată pînă atunci în spațiul public, ca urmare a confruntărilor tot mai frecvente dintre premier și pre­ședintele partidului, Liviu Drag­nea, decizia a survenit în urma su­pu­nerii la vot, astfel că patru per­soa­­ne au fost în favoarea demisie, pa­tru persoane s-au abținut, iar res­tul au votat pentru retragerea sprijinului politic.

Informația a fost confirmată i­me­diat de către Petre Daea, mini­strul Agriculturii, care a părăsit pri­mul sediul PSD. Mihai Tudose a o­cu­pat funcția de premier doar pen­tru jumătate de an, fiind investit de către Parlament pe 29 iunie 20­17, în urma propuneri de către co­a­li­ți­a PSD-ALDE. Fostul premier a a­juns marți dimineață la Palatul Vic­toria și tot marți, președintele Kla­us Iohannis i-a acceptat demisia, l-­a desemnat pe Mihai Fifor prim-mi­nistru interimar și a convocat con­sultări cu partidele politice. Pî­nă la ora ședinței stabilită de PSD pen­tru alegerea unui nou prim-mi­nistru pe care să-l propună pre­șe­din­telui, în mass-media au apărut cî­teva nume printre care Lia Ol­gu­ța Vasilescu, Ecaterina An­dro­nes­cu, Șerban Nicolae, precum și Mi­hai Fifor, care asigura deja in­te­ri­ma­tul.

Înainte de ședința partidului, Lia Olguța Vasilescu a respins po­si­bilitatea conform căreia urma să fie propusă pentru funcție. În ca­drul ședinței, partidul a nominali­zat-o pe Ecaterina Andronescu, dar aceasta a refuzat să ocupe funcția de premier. Cea de-a doua propu­ne­re a fost Viorica Dăncilă, eu­ro­par­lamentar PSD, dar care a fost pri­vi­tă cu scepticism pe scena po­li­ti­că, fiind considerată o apropiată a lui Liviu Dragnea, fiind din Te­le­or­man. Marți, la ora 13.45, Digi 24 confirma faptul că Viorica Dăncilă a fost votată aproape în unani­mi­ta­te în Cex să fie premierul sus­ți­nut de PSD, existînd o singură ab­ți­nere în acest sens.

Miercuri seară, președintele Kla­us Iohannis a anunțat că a decis să o desemneze pe Viorica Dăncilă în fun­cția de prim ministru și „să mai dea PSD-ului încă o șansă”. Vi­o­ri­ca Dăncilă, noul premier al țării, are 54 de ani și este europarlamentar PSD din anul 2009. Din 2015, a­ceas­ta deține funcția de președinte al Organizației Femeilor Social-De­mocrate, fiind membru al Par­ti­du­lui Social Democrat din anul 1996, în organizația PSD Teleorman, con­dusă ani la rînd de Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă s-a făcut cunoscut drept susținătoare a OUG 13, dar și prin criticile aduse fostului premier Mihai Tudose în ultimele zile ale mandatului.

Pe 22 ianuarie va avea loc o no­uă întrunire a Comitetului E­xe­cu­tiv al PSD, ședință la care vor par­ti­­ci­pa liderii de la Centru și cei din te­ritoriu pentru a decide com­po­nen­ța noului guvern, urmînd ca pe 29 ianuarie să fie convocat Par­la­men­tul pentru a valida guvernul.

Articole similare:

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top