Deputați și senatori corigenți la legi

Cap în cap Niciun comentariu la Deputați și senatori corigenți la legi 18
Deputați și senatori corigenți la legi

Legea de adoptare a Ordonanței de Urgență nr. 4/2016 privind plagi­a­tele a fost declarată, miercuri, 26 oc­tom­brie, neconstituțională în urma e­va­luării realizate de CCR. Sesizarea a fost depusă, încă de pe 13 octombrie, atît de PNL, cît și de Guvernul Ro­mâ­ni­ei.

Potrivit CCR, legea încalcă pre­ve­de­rile art.61 alin.(2) din Constituție ca­re spun că o lege trebuie votată, du­pă dezbatere, în ambele camere ale Parlamentului și, în cazul de față, le­gea a fost votată, mai întîi, în Senat într-o formulă, iar apoi în Camera De­putaților, ea a avut modificări ma­jore. De asemenea, s-a constatat că le­gea supusă controlului nu respectă nici prevederile art.1 alin.(5) din Con­sti­tu­ție care fac referire la principiul o­bli­gativității respectării legii, sub aspectul trăsăturilor privind claritatea și pre­vizibilitatea normelor. „Separat, am con­siderat că și obiecția Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin.(5) din Constituție cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă nu au fost respectate în cuprinsul a­ce­lor adăugiri și modificări care au fost fă­cute de cele două Camere ale Par­lamentului. Deci, legea este integral ne­constituțională”, a declarat pre­șe­dintele CCR, Valer Dorneanu, conform romanialibera.ro. Decizia finală, luată de CCR, se comunică pre­șe­din­telui României, Klaus Iohannis, pre­șe­dinților celor două Camere ale Par­lamentului și prim-ministrului, Da­ci­an Cioloș. „Pot să vă asigur că Gu­ver­nul va face tot ceea ce este posibil pen­tru ca mediul universitar și de cercetare din România să fie ferit de imaginea aceasta cu impact ne­gativ foarte mare a plagiatului și a imposturii în cercetare. Nu o lege poate să decidă dacă o lucrare de doc­torat este științifică sau nu, ci doar oameni de știință onești, o­bi­ectivi, recunoscuți și pro­fe­si­o­niști. Cred că aici trebuie să ajun­gem”, a declarat șeful Exe­cu­ti­vu­lui, conform mediafax.ro.

Viorel Barbu – o demisie din grabă?

În urma votului exprimat de de­putați și senatori privind legea ca­re acordă putere universităților și ca­re reduce implicarea CNATDCU, pre­ședintele consiliului, Viorel Barbu a decis să demisioneze, fiindcă, spu­nea el, nu dorește să conducă o in­sti­tuție care are rol decorativ. Însă, de­­și decizia finală luată de CCR este în favoarea consiliului, pre­șe­din­te­le instituției refuză să-și schimbe op­țiunea. „Vestea că Legea de a­dop­ta­re a Ordonanței de Urgență 4/2016 privind plagiatele este ne­con­sti­tu­ți­onală este excelentă. Nu prea re­vin asupra deciziilor. Nu voi re­ve­ni nici asupra demisiei din funcția de președinte al CNATDCU. Are ci­ne să mă înlocuiască, vice­pre­șe­din­tele CNATDCU, Marius An­druh, este foarte potrivit”, a declarat Vi­o­rel Barbu, pentru adevărul.ro.

În luna mai a acestui an, pre­șe­din­tele României a formulat o ce­re­re de reexaminare a legii de a­pro­bare a ordonanței privind modificarea și completarea Legii Educației Na­ți­o­nale, însă, senatul a respins, pe 10 octombrie, cererea președintelui și, astfel, legea a mers din nou la pro­mu­l­gare. Conform noii legi propusă de Parlament, universitățile din Ro­mâ­nia dispuneau de autonomia de a retrage și de a acorda un titlu de do­ctor, iar CNATDCU, instituția care a confirmat și a dovedit, printre altele, că lucrările de doctorat ale lui Vic­tor Ponta și Gabriel Oprea sînt pla­gi­ate, pierdea din putere și rămînea doar o instanță de apel și totodată persoana în cauză care dorea să-și retragă un titlu de doctor nu era trasă la răspundere. „Potrivit acestei legi, creștem responsabilitatea șco­lii doctorale și trebuie să spu­ne­­m că nicăieri în lume nu există o in­stituție deasupra universității ca­re acordă o diplomă”, nota la vremea respectivă Ecaterina An­dro­ne­scu, conform hotnews.ro. Președintele României nu a fost mulțumit de de­cizia Senatului și a spus că pro­ce­sul de dovedire a plagiatului tre­bu­ie să fie clar și transparent. „Este cel pu­țin suspectă graba cu care s-a ac­ți­o­nat pentru modificarea Legii e­du­cației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea aș­teaptă integritate și performanță”, scria Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook. Alături de pre­șe­din­te au fost și prim-ministrul României, Da­­cian Cioloș, și PNL care au decis să atace legea la CCR.

Cu toate acestea, CCR men­ți­o­nea­ză că această decizie de ne­con­stituționalitate nu afectează OUG 4/2016, care modifică legea Edu­ca­ției 1/2011 și, în consecință, aceasta rămîne în vigoare. Președintele CCR, Valer Dorneanu spunea că ini­ți­a­to­rii acestei legi pot începe procedura de la zero, dacă doresc ca aceasta să intre în vigoare.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top