5 despre alegerile 2016

Cap în cap Niciun comentariu la 5 despre alegerile 2016 13
5 despre alegerile 2016

Am avut o campanie electorată atipică. Probabil cea mai in­te­re­san­tă campanie mută la care am asistat în 20 de ani de presă. 5 ob­ser­vații:

1. Avem alegeri prim-ministeriale deghizate în alegeri par­la­men­tare. Puțini alegători au idee cine le-au fost candidații pentru fun­­cțiile de senator și de deputat. În schimb, toa­tă lumea știe de Cio­loș sau de gea­mă­nul său Csolos (în funcție de ta­bă­ra din care fac parte și de mij­loa­ce­le de informare de un­de-și iau ști­ri­le). PNL și USR aveau nevoie de o marcă electorală pe ca­re să și-o pu­nă pe afișe. PSD avea ne­voie de un ad­ver­sar. Și pentru unii, și pentru cei­lalți, premierul Dacian Cio­loș a fost so­lu­ția salvatoare în ju­rul căreia și-au con­struit campania electorală. A­șa­dar, deși Constituția României de­se­nea­ză un alt sistem electoral, în campanie s-a vorbit aproape ex­clu­siv de primul ministru, pe care ni­me­ni nu l-a găsit, evident, pe lis­te.

2. Avem din nou un preșe­dinte jucător, im­­­plicat în campanie. Kla­us Io­ha­nnis a setat a­gen­da de campa­nie – anti­co­rup­ția – și a ținut cu din­ții de ea. A separat a­pe­le, punîndu-i de-a stînga pe hoți și de-a dreapta pe virtuoși. A mers pî­nă a­colo încît nu i-a primit pe „pe­nali” pe scena oficială de lîngă Arcul de Triumf la parada de 1 Decembrie. O strategie electorală ca­re ridică din nou semne de întrebare asupra „ne­u­­tra­lității” constitu­țio­nale a pre­­șe­din­­telui României, oricare ar fi el.

3. S-a furat mai puțin. Mai ți­neți minte campaniile electorale cu ar­ti­fi­cii, cu cearșafuri cu chipul can­di­da­ți­lor care înfășurau blocurile, cu cher­me­­ze cîmpenești? Acele cam­panii ți­pau: bani negri! De doi ani, DNA in­ves­tighează zeci de dosare de corup­ție privind finanțarea par­tidelor și a cam­paniilor. Asta i-a fă­cut pe politicieni să se teamă și să nu mai arunce zeci de milioane de euro în campa­nie. De asemenea, s-a schimbat legea elec­torală, care – ce ciu­dățenie! – practic fa­­ce im­po­si­bi­lă orice formă de pub­­li­ci­tate e­lec­to­r­a­lă în momentul în ca­re campania electorală începe oficial. De aici, impresia „că nu sînt ale­ge­ri”. Par­­ti­dele mari, care își permi­te­au să arun­ce purcoaie de ba­ni în ale­­ge­ri, au fost avantajate de no­ua le­ge, pentru că aveau notorietate. Au fost de­za­van­tajate partidele noi, ca­­re a­veau ne­vo­ie să se prezinte electoratului.

4. Am revenit la votul pe liste. Ul­timul Parlament, ales uninominal, a fost cel mai slab și, statistic, cel mai co­rupt din istoria postdecembristă a României. De unde se vede că nu sis­te­mul de vot curăță politica, ci selec­ția oamenilor care intră în politică.

5. S-a mințit mai mult și mai sistematic. Minciuna a fost livrată ca adevăr unor categorii de alegători însingurați în bula lor informa­țio­na­lă. Politicienii au avut o misiune mult mai ușoară să livreze minciuni unor cetățeni care și-au pierdut exercițiul dia­logului și al dezbaterii. Fiecare în tribul lui, de la cercul de pe Face­book, la cercul telespectatorilor unui post de știri, acești oameni au fost fe­ri­ți de „pericolul” contaminării cu pă­reri contrare. Prin urmare, o min­ciu­nă care multora li se pare eviden­tă, cum este „Cioloș, fiul lui Soros”, es­te pentru mulți români adevăr absolut pentru că „s-a zis la televizor”.

Text de Florin NEGRUȚIU, jurnalist „republica.ro”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top