Tonomat cu bomboane de zece bani

1001 de chipuri Niciun comentariu la Tonomat cu bomboane de zece bani 43
Tonomat cu bomboane de zece bani

Două luni și jumătate a lucrat Rareş Chelmuș, alături de cîțiva co­legi, la Hydra, o aplicație care îți per­mite să vezi în timp real pe telefon sau pe computer imaginile de pe ca­merele de supraveghere surprinse live. „Ideea i-a venit lui Andrei (n. red. Andrei Marin, coleg de echi­pă), care are acasă un astfel de sistem și dorea să vadă tot ce se întîmplă”, îmi spune Rareş în timp ce-și scoate ochelarii și-i așază pe masă. A venit la Facultatea de Informatică de la Iași după ce a studiat patru ani intensiv matematică-informatică la Ro­man, unde a și început să lucre­ze la primele invenții. Cînd era în clasa a XII-a, a creat un automat care dădea bomboane la bucată con­tra sumei de 10 bani. „În intervalul 11.00 – 12.00 îți scade glicemia și ca­uți să iei ceva dulce, dar nu vrei ceva foarte mult. M-am mai gîndit și la faptul că e trecut de prînz și nu prea mai ai decît mărunțiș și așa mi-a venit această idee”, zice Rareş și continuă să-mi poves­tea­scă cum a primit prima propunere de afa­ce­re. Un prieten care deținea un club i-a propus să-i facă un aparat care să vîndă țigări la bucată, dar pentru că avea de învățat pentru examenul de bacalaureat și pentru că nu era tocmai legal, a refuzat propu­nerea.

Rareş rîde cînd îmi povestește că de fapt s-a apucat de afaceri încă din școala primară. Era în clasa a II-a cînd scotea desene alb-negru la imprimantă și le vindea fetelor să le coloreze, pentru că știa că asta le place. Cînd colegele sale s-au plictisit de desenat, a început să le vîndă băieților jucăriile pe care nu le mai folosea.
Deși Hydra nu este un concept nou, pentru că sînt multe firme ca­re produc asemenea aplicații, Rareş spune că invenția lor este mult mai ușor de implementat. „Noutatea cu care venim noi este că folosim ca­me­rele deja existente, în timp ce la celelalte trebuie să cumperi întreg sistemul. La noi vii cu cutiuța asta și ai tot ce-ți trebuie.”

Pe lîngă el și Andrei, s-au mai alăturat echipei Ionuț Ciobanu și Alex Ciobanu, iar numele l-au dat împreună după ce au început să lucreze la proiect. „Pri­ma mea idee cînd trebuie să dau un nume este să dau ceva mitologic. Am plecat de la cea nordică și am ajuns la cea greacă. Am început să vorbim despre personaje mitologice și unul dintre colegi a spus Hydra, ceea ce mi s-a părut o ideea chiar bună pentru că siste­mul nostru are mai multe capete”, rîde Rareş în timp ce îmi povestește des­pre brainstormingul pe care l-au fă­­cut. Singura diferență este că dacă îi întrerupi conexiunea la o cameră, nu o să-i crească o alta, la fel cum se întîmpla cu capetele Hydrei. Imediat ce aplicația va fi finalizată, speră să obțină o investiție care să-i permită să o dezvolte și mai mult și să o co­mer­cializeze. După ce va termina ciclul de li­cență, vrea să studieze un master în Olanda, unde să poată crea și al­te aplicații, dar dacă ar fi să o ia de la capăt, ar alege chimia, pentru că i-ar fi plăcut să-și facă propria fa­bri­că de artificii.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top