Clepsidra Statelor Unite a fost întoarsă

Cap în cap Niciun comentariu la Clepsidra Statelor Unite a fost întoarsă 28
Clepsidra Statelor Unite a fost întoarsă

Republicanul Donald Trump, ac­tualul președinte al Americii, ca­re în cele mai multe dintre discursurile sale a instigat la discrimi­na­re și ură față de minorități a depus ju­rămîntul de învestire în funcție. În timpul ceremoniilor, în Washington, au avut loc mai multe proteste – peste 500 de oamenii furioși au spart geamurile mai multor magazine și bănci, arătîndu-și astfel ne­mul­țu­mi­rea față politicile duse de re­pu­bli­can, după cum notează Associated Press. În Londra, sute de militanți din diferite grupări s-au adunat pe nouă poduri de-a lungul fluviului Tamisa și au arborat mesajul „Să construim poduri, nu ziduri”, fă­cînd aluzie la planul președintelui de a construi un zid la granița cu Me­xicul.

Ceremonia de învestire a no­u­lui președinte al Americii a în­ce­put cu o rugăciune la biserică „St. John” din Washington, de unde soții Trump au mers spre Casa Albă, așteptați fiind pe treptele reședinței pre­zi­den­țiale de către Barack și Michelle Obama. De aici, fostul președinte și actualul președinte s-au îndreptat spre sediul Congresului, în­tru­cît pe scările Capitoliului din Washington, în fața a mii de oameni, Donald Tru­mp urma să depună ju­ră­mîn­tul. Primul care a jurat solemn că-și va îndeplini cu bună credință fun­cția a fost vicepreședintele Mike Pence, urmat fiind de cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Discursul pe care l-a ținut re­publicanul în fața oamenilor a fost scris chiar de acesta, după cum se arată într-o fotografie postată pe pagina sa de Facebook. Deși, în primul său discurs în calitate de președinte, a criticat activitatea și politicile susținute de fostele administrații de la Casa Albă, Donald Trump le-a mulțumit lui Barack și Michelle Obama pentru sus­ținerea oferită. „Îi sîntem re­cu­noscători președintelui O­bama și Primei Doamne, Michelle Obama, pentru ajutorul prețios acordat în această perioadă de tranziție”, a menționat acesta. În discursul său de la învestire s-au remarcat cîteva schimbări față de cele din campania electorală, fiindcă acesta a vorbit despre faptul că puterea s-a transferat de la politicienii din Wa­shi­ngton spre poporul american. „Prea mult timp un mic grup din capitală s-a bucurat de beneficiile guvernării, în timp ce costurile au fost pe umerii poporului. Wa­shington a prosperat, dar oamenii obișnuiți nu au avut parte de această bo­gă­ție”, a spus Donald Trump. De asemenea, a amintit și de fabricile în­chi­se și a subliniat că totul se va produce de acum încolo în favoarea Americii și a poporului american. „Nu căutăm să impunem stilul nos­tru de viață nimănui, dar îl vom lăsa să strălucească drept exemplu, noi vom străluci pentru ca toată lumea să ne urmeze”, a adăugat republicanul. După momentul de­pu­nerii jurămîntului, a urmat o paradă de la Capitoliu spre sediul Președinției SUA, pe Pennsylvania Avenue. Spre seară s-au ținut mai multe baluri și dineuri oficiale în cinstea noului președinte.

Reacții la învestire

Deși ceremonia de învestire s-a transmis și în Rusia, pe canalul Rossia 24, purtătorul de cuvînt al președintelui rus a declarat că Vla­di­mir Putin probabil nu va urmări momentele, fiindcă au o durată mult prea mare. În Rusia, mulți din­tre negustori și-au scos ju­că­ri­ile din lemn matrioșka pe care era desenat chipul lui Donald Trump și, unii dintre ei au personalizat chiar și monede pe care stătea scris „In Trump we trust!” (nr. red. „În Trump credem”), după cum precizează ager­press. În America, la ceremo­nie, și-a făcut apariția și Hillary Clinton, candidat la funcția de pre­­ședinte al SUA. Aceasta a participat împ­re­ună cu Bill Clinton, cel de-al 42-al președinte al Americii, la fes­ti­vi­tă­ți, acolo unde cel mai bătrîn pre­șe­din­te al ­Sta­telor Unite și unul dintre cei mai bogați oameni din lu­me, Donald Trump, i-a aplaudat și le-a mulțumit so­ților Clinton.

Într-un filmuleț postat pe In­ter­net, Donald Trump a anunțat care vor fi primele măsuri pe care le va lua în calitate de președinte al Americii. Retragerea Statelor U­ni­te din Parteneriatul Trans­pa­ci­fic (TPP), semnat în 2015 de 12 țări din regiune, excluzînd China, an­chetarea abuzurilor comise în programele de acordare a vizei, lupta contra birocrației sînt doar cîteva măsuri prioritare pentru noul pre­șe­dinte. „Vom curăţa mlaştina din Washington DC şi o vom înlocui cu un nou guvern cu, despre şi pen­­tru popor. Un amendament al Con­sti­tu­ţiei prin care să limităm nu­mă­rul de mandate în Congres. Vom în­gheţa toate angajările în siste­mul de stat, cu excepţia armatei, si­gu­ra­nţei publice şi sănătăţii”, a de­cla­rat președintele Donald Trump. Însă, pentru cele mai mul­te dintre decizii, Donald Trump are nevoie și de acordul Con­­gre­su­lui, în care ma­joritatea este de­ți­nu­tă de Par­ti­dul Republican.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top