Seri de folclor cu voie bună și dor

1001 de măști Niciun comentariu la Seri de folclor cu voie bună și dor 18
Seri de folclor cu voie bună și dor

Tradițiile și obiceiurile moștenite de la înaintașii noștri au a­dunat și în acest an tineri de pe toate ținuturile românești la Festivalul Național Studențesc de Folclor. Scena Casei de Cul­­tu­ră a Studenților din Iași a găzduit elevii și studenții ie­șe­ni, dar și oaspeții veniți de la Suceava, Vaslui, Cernăuți, So­roca și Că­u­șeni. Folclorul a revenit în inima Moldovei pentru cîteva ore și a reamintit ieșenilor rădăcinile autentice ale neamului românesc.

În serile de joi și vineri, 12 și 13 noiembrie, ieșenii au ascultat balade, doine și cîntece populare românești de dor și dra­­gos­te. Și-apoi cînd se ajunge la „… un bade pădurar/Cînd e dra­gos­tea mai dulce/El ia pușca și se duce”, vedem zîmbete și chi­co­te printre rîndurile sălii. Soliștii apar rînd pe rînd cîntînd, iar tropăitul picioarelor lor, trezește un dans al mîinilor în fața sce­nei. „Folclorul e pe mîini bune”, spune Horia Gumeni, prezentatorul Festivalului, invitînd următorul solist în fa­ța publicului. Aplauzele le cerșește tot prezentatorul, el în­cu­rajează ambii actori ai festivalului, soliști și spectatori.

Lîngă mine, un tînăr fredonează în același timp cu cel de pe scenă, și-apoi face-o strigătură, atrăgînd privirile asupra lui. „Cîntă băiete, poate trebuia să fii pe scenă”, îi spune o bă­trî­ni­că, iar el rușinat se abține, dar nu mai mult de două-trei me­lodii și reia cîntatul și chiuitul.

Iile și catrințele apar și dispar, opincuțele fac scena să tre­mu­re prin bătute țărănești, lor li se alătură o fetiță din sală, cu privirea îndreptată spre mama ei, stă în colțul scenei și imită dansatorii, zîmbește larg, analizează boxele, iar mai apoi roll up-ul evenimentului. Coboară cîteva scări, se-ntoarce și își înce­pe din nou dansul. Profesioniștii zîmbesc spectatorilor și se pri­nd în joc rînd pe rînd. „Bravo! Bravo!” răsună balconul, a­poi aprecierile se aud și din sală, iar de pe scenă replica vine din contactul opincilor cu podelele.

Versurile melodiilor se transformă în strigături și se men­ți­ne dansul celor de la Ansamblul „Ardealul”, urmați de „Doi­na Timișului”, lăsînd scena întreagă și pentru seara de vi­neri, cînd „Doina Carpaților” și „Mărțișorul” au manifestat a­celași tratament scîndurilor de sub picioare. „Iu, iu… iu,iu, iu” și „”hop și-așa” se-auzea prin toată sala, iar jocurile și ro­lu­ri­le se tot schimbau, se tot schimbau pînă la „Ciocîrlia” orchestrei „Mărțișorul”. Invitați la Cernăuți și Chișinău, tinerii so­liști au luat premiile și-au lăsat în locul lor cortina.

Autor:

Elena GUȚANU

Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top