A patra demisie din Senatul Universității „Cuza”

Academia de gardă Niciun comentariu la A patra demisie din Senatul Universității „Cuza” 13

Săptămîna trecută, din Senatul U­ni­versității „Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iași și-a dat demisia al pa­tru­lea membru, prof. univ. dr. Liviu An­to­nesei, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. A­ces­ta și-a motivat decizia acuzînd scă­de­rile de venituri de la instituția de în­vă­ță­mînt superior, existența unui „nepotism, cumetrialitate și conjugalitate” la concur­surile pentru ocuparea posturilor scoa­te la concurs pentru cercetare, dar și lip­sa de comunicare dintre Senat și Con­si­liul de Administrație.

„Demisionez pentru că nu vreau să cauționez, prin simpla mea prezență în Senat, măsurile de aus­teritate, pe care le-aș cauționa chiar și da­că aș vota împotriva Raportului Dom­nu­lui Rector prezentat Senatului în se­din­ța din februarie. Chiar dacă altceva nu s-ar mai putea face în acest moment, nu vreau să particip la această masură. Pre­fer să suport consecințele alături de co­legii mei, cadre didactice sau nu. Nu mai revin aici la motivele care au condus la această situație a educației universi­ta­re din România, pentru că ar fi eronat să cre­dem că numai universitatea noastră e în criză sau numai cele de stat au pro­bleme”, a explicat prof. univ. dr. Liviu Antonesei într-o postare pe blogul per­sonal.

Înaintea acestuia și-au înaintat de­mi­sia din funcția de senatori prof. univ. dr. Gheorghe Ilie Fârte, de la Fa­cul­ta­tea de Filosofie și Științe Po­li­tice (FFSP), prof. univ. dr. Constantin Ză­linescu, de la Facultatea de Ma­te­ma­tică și prof. univ. dr. Constantin Să­lă­văs­tru, de la FFSP. La cîteva luni du­pă alegerile de anul trecut, și prof. univ. dr. Ovidiu Cârjă a renunțat la funcția de președinte al Senatului, acesta cîș­ti­gînd concursul pentru titlul de director al Consiliului pentru studiile universitare de doctorat. „În general este o re­lație bună între Senat și Consiliul de Ad­ministrație, nu se pune problema unei disfuncționalități. Nu vreau să co­men­tez decizia unui membru al structurii res­pec­­tive, fiindcă într-o mai comprehensivă oamenii au opinii și convingeri ferme, pe măsura personalităților accentuate ca să nu spun exagerate, și au libertatea de a și le exprima. Însă este posibil ca a­cea­stă structură duală a unei universi­tăți sa nu fie eficientă sau rezonabilă pentru că membrii Senatului au autoritate de­cizională și îndeplinire legală să con­troleze activitatea Consiliului de Ad­mi­nistrație, dar nu au responsabilitate pen­tru autoritatea respectivă”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan.

Înaintea celor patru demisii, Se­na­tul UAIC număra 68 de membri, ca­dre didactice, studenți și personal ne­didactic.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top