Făt Frumos de după gratii
Punctul pe VIP 21 martie 2012 Niciun comentariu la Făt Frumos de după gratii 2Cînd ești celebru, parcă nici pușcăria nu te mai sperie atît de mult, mai ales dacă amenințarea ei vine odată cu lupta pentru o cauză nobilă. Cel puțin asta reiese din zîmbetul degajat cu care s-a lăsat încătușat George Clooney vinerea trecută, în fața ambasadei Sudanului din Washington. Acesta protesta, împreună cu tatăl său, jurnalistul Nick Clooney și alți cîțiva activiști, pentru respectarea drepturilor omului în statul african. După cum declara în timp ce era invitat în dubița poliției, arestul l-a bucurat pentru că a atras atenția asupra cauzei pe care o susține.
Actorul consideră că administrația din capitala Khartoum comite în mod constant crime de război și că este necesar să se acționeze „înainte ca aceasta să devină cea mai gravă criză umanitară de pe suprafața globului”. Întreaga debandadă cu cătușe n-ar fi fost declanșată, însă, dacă George Clooney și-ar fi menținut protestul în limita marcajelor instalate de poliția americană în fața ambasadei. Și cum, în legislația de peste ocean, depășirea respectivei benzi reprezintă o infracțiune, actorul s-a ales cu cîteva ore după gratii și o cauțiune de 100 de dolari.
Într-adevăr, motivul care l-a adus pe cîștigătorul premiului Oscar în fața ambasadei sudaneze amintește de o situație cît se poate de reală și îngrijorătoare. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a estimat numărul de persoane decedate de la începutul conflictului din regiunea Darfur, în 2003, la 300 000. Iar Clooney s-a implicat activ în susținerea refugiaților aflați acum în pericol, vizitînd una din regiunile administrative ale Sudanului și încercînd să ridice gradul de conștientizare a situației grave în care se află populația africană. Actorul american i-a acuzat direct, în timpul vizitei sale în Africa, pe președintele sudanez Omar al-Bashir și pe ministrul apărării, Mohamed Hussein, că ar fi premeditat numeroase crime împotriva populației din regiunea Darfur.
Actorul a plătit, se pare, un preț mărunt dar, spune el, umilitor, pentru un delict în spatele căruia stă un interes umanitar. Însă, chiar și așa, ceea ce a rămas pe retina publicului american e că George Clooney a ieșit și din situația aceasta cu același zîmbet șarmant cu care și-a cucerit, de-a lungul carierei, admiratoarele.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu