Taurina i-a sleit pe studenți

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Taurina i-a sleit pe studenți 1

Canapeaua albă pe care stătea juriul era cam cît jumătate din întreaga lungime a pistei și era așezată sub un cort mare. În dreapta, de sub umbrela așezată cochet pe un Hummer, sunetele ieșite din platanul DJ-ului prindeau aripi pe ritmuri de house și de rap. Joi, 26 mai, în fața Casei de Cultură a Studenților (CCS), a avut loc competiția de mașini „Racing Can”, iar sîmbătă, la Palatul Culturii, a fost „Manny Mania”, adresată skaterilor, ambele competiții fiind organizate de Red Bull.

Asfaltul era deja încins de soa­re­le puternic de amiază. Pista, mare cam de cîțiva pași, era și ea pre­gătită. La mașini încă se mai lu­cra, mici modificări și ajustări pentru un start cît mai bun, cu scrîșnet de roți dacă se poate. Atmosfera pă­rea că se apropie de cea a unei cur­se de Formula 1. Erau și fete, reale chiar. Fă­ceau poze cu robă și togă pe scă­ri­le de la Casa de Cultură a Stu­den­ților.

Pe masa considerată pit stop se monta caroseria, făcută de concu­renți din doze de Red Bull, se de­mon­ta și se reașeza. „Parcă trage dreap­ta”, aud de la unul dintre con­curenți. Mașinuța aceea iar va fi dezmembrată.

Dintre cele 21 de echipe înscrise în con­curs, numai una va ajunge la eta­pa de la București.

Și începe prima cursă. Patru ma­șini trebuie să termine cît mai mul­te tururi în patru minute, dirijate prin te­lecomandă de șoferii amatori af­lați pe margine. Pornesc agresiv și, la primul viraj, deja se ciocnesc intrînd în micul gărduleț ce le proteja ca să nu iasă de pe pistă, nu că ar ră­ni pe cineva. Se împotmolesc în „as­faltul” mini-pistei, dau în mar­șa­rier, iar copiloții sar precum in­die­nii la dansul ploii și le pun pe di­recția cea bună.

Primii doi merg în semifinală. Dintre cele 21 de echipe înscrise în con­curs, numai una va ajunge la eta­pa de la București și apoi la ma­rea finală din Anglia. Motivația exis­ta, la fel și căldura care topea în­cet, dar sigur, cauciucurile de pla­s­tic.

Cursa a doua a fost ceva mai bu­nă. Primele două mașini au făcut 14-15 tururi. Treaba a mers ca un­să pînă la cea de-a două semifina­lă, unde o mașină a tras pe dreapta vreo jumătate de oră. Iar pînă la fi­nal au rămas doar iubitorii de ma­șini, aceia care îndură și cele mai vi­tre­ge condiții pentru cîteva ca­lo­rii putere în plus. Și două fete care n-au vorbit cu nimeni. Probabil iu­bi­toare de cai putere.

Sfîrșitul cursei putea să fie amî­nat fără voie, pentru că baterii­le mi­cro­fonului s-au descărcat cu cî­teva zeci de secunde înainte de fi­nal, iar pre­zentatorul evenimentu­lui fuge de colo-colo ca să le schim­be. To­tuși, cîștigătorii au fost anun­țați: B.D.A., adică Băieți Deș­tepți și Ama­bili, așa cum s-au in­titulat.

Ani de liceu cu placa-n mînă

Sîmbătă, la Red Bull Manny Ma­nia din fața Palatului Culturii era aceeași canapea, dar cu un alt ju­riu, calificat în skateboarding. U­nul dintre membrii avea chiar pi­cio­rul în ghips. Și același Hum­m­er cu umbreluță, încărcat cu tot cu DJ. Plus un miros mai puternic de tau­rină de la dozele desfăcute și cî­te­va grade Celsius în minus.

Ca într-un fel de țarc, erau așe­za­te patru rampe pe care skaterii să execute trick-uri pentru a con­vin­ge pu­blicul să lea dea cele 100 de punc­te. „Toți aduc a puști de li­ceu”, așa cum a spus un spectator de lîngă mine. Și erau îmbrăcați la fel: pantaloni strîmți, un tricou agă­țat alene și papuci în picioare cît să nu fie desculți. Doar culorile fă­ceau dife­ren­ța. Pa­ta de praf de pe fund, adu­na­tă de-a lungul că­ză­tu­ri­lor, era lu­crul pe care-l aveau în comun cu to­ții.

Între două linii de pregătire am vor­bit cu Octav, unul dintre parti­ci­panți, cu același look de licean, dar cu ceva mai mulți ani, 21 dintre ca­re șa­se de skateboarding. Cunoaște as­­faltul din zonă din care a mușcat regulat, se antrenează zil­nic la Ha­la Cen­tra­lă, iar pasiunea lui l-a cos­tat nu­mai pentru început în jur de 500 de lei.

Pe lîngă gardurile care delimitau ringul de concurs, rollerii și bi­ke­rii făceau trick-uri, dar fără să fie punctați de juriu. Skaterii însă, și-au dovedit abi­li­tă­ți­le. Chiar și cînd trebuie să du­că gu­noiul, ei se încalță cu placa.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top