Spitalele ieșene se transformă în centru universitar

Academia de gardă Niciun comentariu la Spitalele ieșene se transformă în centru universitar 1

Un proiect pilot care să re­u­neas­că ma­joritatea spitalelor publice din Iași sub conducerea Universității de Me­di­cină și Farmacie „Gr. T. Po­­­pa” (UMF) din Iași a fost înaintat mi­­nis­te­­rului de resort. Spitalele ca­re se a­flă m­omentan sub adminis­tra­ția Con­­­si­liu­lui Județean și care ar pu­tea fi tran­sformate în „Cen­tru uni­ver­­sitar spi­talcesc” sînt Ma­ter­ni­ta­tea „Cuza Vo­dă”, Ma­ter­ni­ta­tea „El­ena Doam­na”, Spitalul de Co­pii „Sfînta Ma­ria”, Spitalul de Ne­u­rochirurgie, Spi­talul de Boli In­fec­țioase și Spi­talul de Pneu­mof­ti­zi­ologie. Inițiativa a venit din partea A­­so­ci­a­ției U­ni­ver­sităților de Me­di­ci­nă și Far­macie din Ro­mâ­nia.

Trecerea celor șase spitale sub ad­ministrația directă a UMF va fi făcută în principal pentru a facilita pro­cesul de tratare a pacientului și pentru a evita birocrația excesivă. Un alt motiv important ar fi posibi­li­ta­tea UMF de a susține financiar spi­talele din Iași. „Universitatea de Me­dicină și Farmacie are șansa să in­vestească acolo unde nimeni nu a mai investit de peste 35 de ani”, a de­clarat prof. univ. dr. Vasile As­tă­răs­toae, rectorul UMF Iași. Și in­sti­tuția de învățămînt va avea de be­ne­ficiat de pe urma acestei i­ni­ți­a­ti­ve: „Singura modificare esențială va fi aceea că spitalele vor fi admi­nis­trate de către UMF și atunci vom avea posibilitatea să creăm centre de ex­ce­lență în ceea ce privește a­sis­tența me­dicală. Pe de-o parte va ­creș­te ca­li­tatea actului medical, iar pe de altă par­te va crește și calitatea ac­tului e­du­cațional”, mai adaugă rectorul UMF. Pînă în 2011, proiectul ar trebui să fie deja implementat.

Noutatea nu sperie

În legătură cu schimbările din con­­ducerea spitalelor, rectorul Va­si­le Astărărstoae a spus: „Noi vom schim­ba doar managementul pa­ci­en­tului, iar conducerea este oricum pro­­vizorie și vor fi organizate concursuri pentru posturile-cheie. Vom crea un consorțiu din cele șase spitale și în felul acesta putem să sim­pli­­ficăm birocrația și să creștem e­fi­ci­ența economică.” De asemenea, Mi­­­nisterul Să­nătății nu va mai avea in­­fluență a­supra centrului u­ni­ver­sitar spitalicesc și concursurile de o­c­upare a postu­rilor de conduce­re vor fi organizate de UMF. Va fi constituit și un Con­siliu de Ad­mi­nis­trație a con­sor­țiu­lui, alcătuit din di­rectorii de spitale și oa­meni cu in­flu­ență fi­nan­ciară.

În prezent, în România nu e­xis­tă un astfel de proiect, modelul fiind pre­­luat din Franța. În perioada in­ter­belică a mai existat în România un proiect asemănător, format din E­­foria Spitalului Sfîntul Spiridon și Facultatea de Medicină.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top