Salariul care vine în cel de-al 13-lea ceas

Academia de gardă Niciun comentariu la Salariul care vine în cel de-al 13-lea ceas 10

Personalul din învățămîntul su­pe­­rior ie­șe­an a primit cel de-al 13-lea salariu cu o întîrziere de cel pu­țin o lună. Con­­­ducerile universităților au de­­­cis să acorde din fonduri proprii a­­ceas­tă sumă, în avans, deoarece a­do­p­­ta­rea bugetului pe 2010 s-a rea­li­zat a­bia la finalul lunii ianuarie.

De obicei, angajații din educație pri­­­meau ba­nii în prima lună din an, iar acum fondurile au venit în februarie. U­ni­ver­­sitatea „Alexandru Ioan Cu­za” din Iași este singura care a ho­tă­­rît să ofere sumele în două tranșe, pri­­­ma a ajuns la sa­la­riați pe 24 fe­bru­­a­rie, iar cea de-a doua va veni în luna martie. Ce­lelalte uni­ver­­­sități au acordat pînă în acest mo­­ment cel de-al 13-lea salariu in­te­­­gral, urmînd ca pînă în aprilie să pri­­­mească de la mi­nister banii care să le acopere cheltuie­lile făcute din pro­­­priile venituri.

Pri­mii care s-au bucurat de acești bani au fost an­ga­jații Universității de Me­di­cină și Far­­macie „Gr. T. Popa” din Iași, pe 14 februarie a.c., iar salariații celorlalte universități din Iași i-au primit săptămîna trecută. „Cum nu a fost scos din lege, în­totdeauna pînă la ve­­nirea bugetului, noi acordam a­cest salariu din fon­­duri proprii. Să ve­­dem ce se mai schim­bă la dezbateri, pentru anul vi­i­tor”, a declarat rec­torul U­ni­ver­si­tă­ții de Arte „G. E­nescu” din Iași, prof. univ dr. Vi­o­rel Mun­tea­nu.

Legea bugetului de stat pe 2010, care a fost publicată în Mo­ni­to­rul O­fi­ci­­al pe 27 ianuarie a.c., nu a anulat dre­p­tul angajaților de a pri­mi acest tip de salariu în 2010 pen­tru 2009.

Însă, potrivit declarațiilor re­pre­zen­­tanților Ministerului Fi­nan­țe­lor Publice și ale premierului Emil Boc, aceste cheltuieli bugetare nu vor mai fi permise în anul 2011 pen­­tru anul în curs.

Echivalentul celui de-al 13-lea sa­lariu este retribuția de ba­ză, ce se cal­culează prin înmulțirea ta­rifului salarial orar negociat cu nu­mărul de ore lucrate într-o lună.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top