De la stat vine banul!

Cap în cap Niciun comentariu la De la stat vine banul! 2

Discuțiile despre bugetul Ro­mâ­­niei confiscă pentru cîteva zile agen­da publică. Ele vin, e drept, și în momente mediatice de, altfel, re­la­­tivă acalmie, așa încît atenția care li se acordă acestora poate părea oa­re­cum excesivă. Indiferent însă în ce con­text se produc acestea, momentul dezbaterii așa-zis publice asupra bu­­getului României statuează, în mod tradițional, percepția unui cen­tra­lism dincolo de orice dubiu.

De la stat vine banul! – aceasta este o afir­ma­­ție care se înfige puternic și fără echi­voc în aceste zile în mintea oa­me­nilor. Pentru majoritatea celor care sînt expuși dezbaterilor, aceas­tă situație e ceva ce ține de nor­­­ma­li­tate; pentru o minoritate care nu se aude încă suficient de clar, dezbate­ri­le asupra bugetului pro­iec­­tează ceea ce, de curînd, la Deutsche Welle un inspirat comen­ta­­tor numea „maladia centralismului”.

Sub aspect politic, dezbaterile parlamentare cu privire la buget re­le­vă cîteva sensuri pe care e util să le ținem minte și pe care, în mod sigur, le vor ține minte actanții politici. Astfel, deși continuă operațiunea de forjare a alianței PNL–PSD (fapt vădit nu doar în atitudinea inițială si­mi­­lară a celor două partide față de bu­getul propus de guvernul Boc, ci și de jocul electoral „la comun” pe care îl practică aceste două partide la ale­gerile parțiale), această formulă e subminată și subminabilă de slăbi­ciu­­­ni omenești, mult prea omenești.

Prin­­cipiile sînt făcute ca să fie în­căl­ca­te; la fel, parafrazînd, se poate spu­­ne că și alianțele sînt făcute ca să fie rupte uneori prin cîte „o ofertă de ne­refuzat” – aceasta ar fi reperele unei descrieri minimale a ceea ce s-a întîmplat în cele din urmă în Parlamentul României cu adversarii politici ai – cum au spus chiar acești adversari! – uneia dintre cele mai proaste cu putință schițe de buget.

Pe de altă parte, trecînd dincolo de o lege de fier cu privire la ur­mă­ri­le aprobării bugetului de către Par­­lament (o lege pe care o putem for­­mula în termeni proverbiali – „cine împarte, parte își face!”), mai e de spus că trecerea bugetului de la teorie (schiță, proiect!) la practică (un buget funcțional!) echivalează, anul acesta, cu un pas necesar în di­rec­ția deblocării banilor – încă mult aștep­tați! – care urmează să vină în Ro­mânia ca urmare a semnării acor­­dului cu FMI.

Însă, dincolo de toate aceste calcule, strategii și consecințe politice și economice, e înțelept să ne aș­tep­tăm ca și cu un buget mult discutat și dis­putat și, în plus, aprobat de Par­la­ment să avem un an financiar di­ficil. Prin urmare, și economic de­li­cat! Ceea ce înseamnă – și politic ten­sionat!

Cristian PĂTRĂȘCONIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top