Zece luni de guvernare și două crize politice

Atitudine, Cap în cap Niciun comentariu la Zece luni de guvernare și două crize politice 9
Zece luni de guvernare și două crize politice

Pe data de 22 septembrie, Di­rec­ția­ Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a început urmărirea pe­nală a fostului vicepremier și mini­s­tru al Dezvoltării Regionale Pu­bli­ce, Sevil Shhaideh. Aceasta este sus­pec­tată de abuz în serviciu întrucît pe pe­rioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Re­gi­o­na­le și Administrației Publice ar fi ajutat la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel din pro­prietatea statului în proprietatea ju­dețului Teleorman şi în ad­mi­nis­tra­­rea Consiliului Judeţean Te­le­or­man. Mai apoi, aceleași terenuri au fost în­chiriate ilegal de o firmă privată. A­lături de Sevil Shhaideh, DNA a men­ționat că sesizează Camera De­pu­ta­ților în ceea ce privește urmărirea pe­­nală și a fostului ministru al Fon­­du­rilor Europene, Rovana Plumb, pentru că ar fi ajutat printr-o Hotărîre de Gu­vern producerea acestui act ilegal. Cu aproape o lună înainte, pro­curorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ceruse Senatului formularea cererii de efectuare a urmăririi pe­na­le față de Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul. Acesta este acuzat pentru instigare la fo­lo­si­re, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sînt des­ti­na­­te publicității.

Deciziile DNA au fost imediat criticate de membrii PSD și ALDE. „Așa cum am văzut transcrierile dis­cuțiilor din cadrul unora dintre in­sti­tuțiile statului, mă refer la pro­cu­ra­tu­ră, tehnica pe care au folosit-o în tre­cut au folosit-o și acum și anume: «scoateți repede un dosar ca să lu­ăm presiunea de pe noi»”, a de­cla­rat, pe 1 septembrie, Călin Popescu-Tă­riceanu, președintele ALDE, po­tr­i­vit mediafax.ro. Liviu Dragnea a spus că dosarul „Belina” reprezintă un a­tac violent asupra Guvernului Ro­mâniei și că scopul final este distrugerea partidului pe care îl conduce. Mihai Tudose, premierul Ro­mâ­niei, a subliniat că este alături de cei trei miniștri, dar că țara noas­tră are nevoie de fonduri europene și a­tunci trebuie să sprijine „per­cep­ția de la Bruxelles” care spune că un mi­­nistru urmărit penal nu poate face parte din Guvern. Astfel, acesta a ce­rut demisia miniștrilor, în ciuda pă­rerilor colegilor săi din PSD care sus­țineau nevinovăția miniștrilor vi­zați de DNA. La momentul respectiv s-a discutat despre un conflict între Mihai Tudose și Liviu Dragnea din cauza acestor diferențe de opinie din cadrul partidului majoritar din Parlament. Totodată, pe lista de re­manieri a premierului s-ar fi aflat mai multe nume, dintre care Ilan La­ufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, și Răzvan Cuc, ministrul Tran­s­porturilor.

După ce a părăsit sediul DNA, Ro­vana Plumb le-a spus jurnaliștilor că nu este vinovată și că întotdeauna a respectat legea. „Nu consider că trebuie să demisionez atît timp cît întotdeauna m-am gîndit la Ro­mâ­nia”, a declarat fostul ministru al Fondurilor Europene. Însă, în timpul ședinței Comitetului Executiv (CEx), de joi seara, 12 octombrie, a­ceas­ta și-a anunțat decizia de a de­mi­siona la fel cum au făcut-o și Sevil Shhaideh, și Răzvan Cuc. Inițial, de­misiile acestora nu au fost aproba­te de către CEx, dar spre miezul nop­ții membrii PSD s-au răzgîndit și au acceptat deciziile foștilor miniștri.

„Epoca Dragnea s-a încheiat”

Liviu Dragnea a menționat că Se­vil Shhaideh, politicianul care ar fi pu­tut să fie premierul României da­că președintele țării accepta pro­pu­­nea PSD, nu se află într-o sta­re de să­­nătate foarte bună. „Totuși e o fe­me­­ie, indiferent cît ai fi de tare, cînd ești chemată la DNA și apare în pre­­să ca vei fi reținută, treci printr-o si­tuație foarte delicată”, a declarat președintele PSD, potrivit Digi24. Mihai Tudose a menționat că nu a e­xistat un război între el și Liviu Dragnea și că, în consecință, nu se poate vorbi despre un cîștigător, cu toate acestea, președintele PSD a de­­clarat că a existat o comunicare de­fi­citară între ei doi. „Epoca Drag­nea s-a încheiat, a fost jalnic, aproape în­­­duioşător”, a subliniat jurnalistul Cris­­­tian Tudor Popescu pentru știrile ProTV.

În ciuda demisiilor, doi dintre foștii miniștrii nu vor rămîne fără funcții. Astfel, Rovana Plumb va fi numită la conducerea Comisiei pen­tru Afaceri Europene din Camera De­putaților, Sevil Shhaideh va fi consilier de stat, iar Răzvan Cuc încă nu va deține o funcție nouă. Pos­tu­ri­le vacante de la ministere ur­mea­ză să fie ocupate de noi miniștri pro­pu­și de partidul majoritar din Par­la­ment. Paul Stănescu, șeful PSD Olt, este propunerea PSD pentru a o înlocui pe Sevil Shhaideh în fun­cția de ministru al Dezvoltării și vi­ce­premier în guvernul Mihai Tu­do­se. Acesta se pare că este vizat de o an­chetă DNA, conform hotnews.ro. Fe­lix Stroe, președintele PSD Con­stan­­ța, „un tip foarte ferm, dur și insensibil”, după cum se autocaracterizează, va fi noul ministru al Transporturilor. Ma­rius Nica, absolvent al A­ca­de­mi­ei Naționale de Informații a Ser­vi­ci­ul Român de Informații, va fi pro­pus mi­nistru al Fondurilor E­u­ro­pe­ne.

Sursă foto: www.cotidianul.ro

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top