Neregulile academice duc universitățile ieșene la limita integrității

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Neregulile academice duc universitățile ieșene la limita integrității 53
Neregulile academice duc universitățile ieșene la limita integrității

În urma publicării celui de-al treilea clasament al integrității de către Societatea Academică din România, nicio universitate nu a obținut punctajul maxim de cinci stele. Deși cele patru instituții de învățămînt superior ieșene care au fost evaluate au obținut punctaje mari la majoritatea categoriilor, au fost identificate și o serie de disfuncționalități privind accesul studenților la informații, regulile de prevenire și sancțiune ale plagiatului, modul de realizare al achizițiilor publice. Cu toate acestea, universitățile ieșene s-au clasat la mijlocul clasamentului, cu excepția Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a ocupat unul dintre primele locuri.

Nicio universitate de cinci stele

Evaluarea a avut în vedere pa­tru criterii: transparență și corectitudine administrativă, corectitudi­ne academică, calitate guvernantă și corectitudine financiară. Transpa­rența și corectitudinea adminis­tra­tivă se referă la punerea la dispozi­ție a informațiilor de interes public, atît comunității academice, cît și publicului larg, conform Legii 544/2001. Calitatea guvernanței și-a propus să identifice concursurile trucate, nepotismul, cazurile de co­rupție, abuz sau încălcare a legis­lației, relația universităților cu stu­denții și respectarea drepturilor a­cestora. Corectitudinea academică a cuprins evaluarea aspectelor pre­cum existența regulilor și procedu­rilor de prevenire și sancțiune ale plagiatului, copiatului și fraudei aca­demice, iar cea financiară a urmă­rit modul de realizare a achizițiilor publice și publicarea declarațiilor de avere ale persoanelor aflate la conducerea universităților. Acesto­ra li s-a adăugat și o a cincea catego­rie, meritocrația, care măsoară per­formanța instituțiilor de învă­ță­mînt prin numărul de citate pe care le a­re fiecare îndrumător de teză de doc­torat.

În urma evaluării, pentru fie­ca­re criteriu, universitățile puteau ob­ți­ne un maximum de 100 de punc­te, scorul final reprezentînd o medie a acestora. Astfel, punctajele peste 80 de puncte reprezintă echivalentul a cinci stele, cele între 70 și 80 a patru stele, cele între 60 și 70 a trei stele, cele între 50 și 60 a două ste­le, cele între 40 și 50 o stea, iar in­stituțiile de învățămînt care au ob­ținut 40 de puncte nu au primit ni­cio stea. Evaluarea a cuprins activi­tatea din ultimii patru ani a 48 de u­niversități de stat, dintr-un total de 56, fiind excluse universitățile de ar­tă, precum și cele care nu pun la dispoziția studenților studii de doctorat, întrucît clasamentul de in­tegritate a inclus și evaluarea meri­tocrației. Nicio instituție de învăță­mînt superior din România nu a obținut punctaj maxim.

Universitatea de Științe Agri­co­le și Medicină Veterinară „Ion Io­nes­cu de la Brad” din Iași (USAMV) și Universitatea de Medicină și Far­ma­cie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) au fost notate cu doar două stele din cinci. USAMV a primit cel mai mic punctaj, aproximativ 40 de puncte, la corectitudine acade­mică, clasîndu-se astfel sub media națională. La fel s-a întîmplat și în cazul categoriilor meritocrație, ca­litatea guvernanței și transparență, un punctaj mai mare obținînd la corectitudine financiară. „Nu avem absolut nimic de ascuns, dar poate că site-ul nostru trebuie puțin ajustat pentru a fi puțin mai facil pentru ca oricine să poată găsi ce are nevoie despre universitate. Nu am avut probleme de integritate de ni­ciun fel în universitatea noastră. Con­cursurile s-au derulat conform legii, fără niciun incident”, a decla­rat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rec­torul USAMV.

Scorul final înregistrat a fost de peste 57 de puncte, clasîndu-se de asemenea sub media pe țară, de 59 de puncte. „Eu nu am văzut în­că raportul și cînd o să intru în po­sesia tuturor aprecierilor pe capitolele care erau prevăzute în acea evaluare, o să putem face o ana­li­ză. Știu că sîntem aproape de cele cu trei stele. La media citărilor sîntem, dintre universitățile agrono­mice, a doua. Noi ne-am fi dorit să fim mai sus pentru că ne străduim și credem noi că facem eforturi pen­tru a asigura transparența”, a mai a­dăugat prof. univ. dr. Vasile Vîn­tu.
UMF s-a clasat sub medie la ca­litate guvernanței, corectitudine academică, meritocrație și corectitudine financiară, la cea din urmă obținînd și cel mai scăzut punctaj, de aproximativ 40 de puncte. În ce­ea ce privește transparența, aici s-a apropiat de punctajul maxim, ob­ținînd peste 90 de puncte, din to­talul de 100 oferite la această categorie. „SAR nu ne oferă prea mul­te explicații, ci doar un clasament final. Așteptăm raportul pentru a vedea cum stăm, cum am fost ju­de­cați și cum ne putem pregăti pentru viitorul clasament, de peste pa­tru ani. Universitatea își propune să amelioreze problemele identificate”, a declarat Ivona Burduja, pur­tător de cuvînt al UMF. Univer­si­tatea s-a situat în clasamentul final al integrității academice peste me­dia pe țară, obținînd aproape 60 de puncte.Conform evaluatorilor, institu­țiile de învățămînt care au obținut doar două stele au capacitatea de a-și îmbunătăți activitatea, dacă își stabilesc singure programe de creș­tere a integrității și calității, fi­ind ne­cesar ca studenții, sindica­te­le și co­mu­nitățile să ceară și să spri­jine a­ceste proiecte.

„Cuza” pe primul loc la meritocrație

Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIASI) a ob­ținut trei stele, fiind peste media pe țară, cu un scor de 60 puncte. A­ceasta s-a clasat sub medie la capitolele meritocrație, calitate guver­nanței, corectitudine academică și financiară. În schimb, la categoria transparență, punctajul obținut s-a apropiat de cel maximum, depă­șind scorul de 90 de puncte. SAR este de părere că aceasta, ca și celelalte uni­versități care au obținut trei punc­te, au potențial, dar trebuie să-și e­limine punctele slabe și să se concen­treze asupra strategiilor universi­ta­re propuse.

Cu toate că Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) s-a clasat în topul universităților din țară, obținînd patru stele și un punctaj de 73, aceasta s-a clasat sub medie la calitate guvernanței și co­rec­titudine financiară. Ea este prin­tre primele instituții de învățămînt superior din țară datorită acumu­lării celui mai mare punctaj la ca­pitolul meritocrație. Deși media na­țională a fost de 128 de citări pe cap de îndrumător de teză de doctorat per universitate, instituția ie­șeană a avut aproximativ 400 de citări. „Locul ocupat este unul o­no­rant, dar în același timp ne o­bligă și cred că universitatea are poten­țial de a ridica acele standarde, de a obține la o viitoare altă evaluare un loc și mai bun”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.
SAR susține că instituțiile de învățămînt superior care au obți­nut patru stele sînt cele mai bune din mediul universitar românesc. Cu toate acestea, nu au obținut punctaj maxim, de cinci stele, ceea ce în­seamnă că au probleme de integritate, dar au capacitatea de a progresa. Evaluatorii sînt de părere că diplomele acestor universități ar tre­bui să primească un plus de în­cre­dere la capitolul integritate și com­petență pe piața muncii.

În urma clasamentului afișat de SAR, instituțiile de învățămînt ieșene nu respectă un tipar al pro­blemelor identificate de evaluatori. La capitolul transparență s-au re­marcat UAIC, TUIAȘI și UMF, în timp ce la corectitudine financiară, doar USAMV a fost peste media na­țională. În ceea ce privește meri­tocrația și corectitudinea aca­de­mică, doar UAIC s-a clasat peste punctajul mediu.
Instituțiile de învățămînt superior din Iași stau cel mai rău la ca­pi­tolul calitate gu­vernantă, toate ce­le patru univer­si­tăți evaluate cla­sîndu-se sub me­dia pe țară. Cele mai mari ne­con­cordanțe pri­vesc con­cursurile trucate, nepo­tis­mul, în­căl­carea legis­lației, neres­pec­tarea drep­turilor a­ces­tora, copi­atul și frauda aca­demică, dar și mo­dul de rea­li­za­re a achizițiilor publice.

de ANDREEA ANTON
de FLORENTINA TITULEAC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top