Acad. Viorel Barbu nu va mai conduce Consiliul de Atestare al Diplomelor

Academia de gardă Niciun comentariu la Acad. Viorel Barbu nu va mai conduce Consiliul de Atestare al Diplomelor 18
Acad. Viorel Barbu nu va mai conduce Consiliul de Atestare al Diplomelor

Marți, 11 octombrie, academicianul Viorel Barbu și-a anunțat de­misia din funcția de președinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ca urmare a rezultatului votului din Senat cu privire la „ordonanța plagiatului”, acesta comunicîndu-și decizia încă de luni seară către Consiliu și ministrul Educației Na­țio­nale și Cercetării Științifice.

Luni, 10 octombrie, în ședința Senatului României a fost pusă în discuție și votată propunerea pre­șe­dintelui României, Klaus Iohannis, de reexaminare a Legii de ado­p­tare a Ordonanței de Urgență a Guvernului cu privire la modifi­ca­rea atribuțiilor CNATDCU și împuternicirea universităților de a oferi și a retrage titlurile de doctor. Senatorii au decis respingerea cererii președintelui cu 70 de voturi pentru, 12 împotrivă și șase ab­țineri, stabilind că titlul de doctor va fi acordat sau retras de Senatul universităților, nu de Ministerul Educației. În urma deciziei s-a stabilit că CNATDCU va rămîne doar o instanță de recurs. Astfel, preșe­din­tele CNATDCU a renunțat ime­diat la funcția sa afirmînd că nu poate conduce o instituție ce are doar rol decorativ. „Mi-am dat de­mi­sia. Nu are rost să rămîn în frun­tea unei instituții decorative”, a de­clarat Viorel Barbu pentru News.ro.

Acad. Viorel Barbu a fost la conducerea CNATDCU din 16 iunie, cînd ministrul Educației a aprobat competența noului for ales prin vot de către consiliu. Forul condus de către acesta a analizat sesizările de plagiat ce vizau lu­cră­rile de doctorat ale unor impor­tanți oameni politici, precum fostul prim-ministru Victor Ponta sau foștii miniștri de Interne Gabriel Oprea și Petre Tobă, stabilind faptul că acestea au fost plagiate.

Autor:

Andreea Anton

Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top