Putin nu mai prinde CNN

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Putin nu mai prinde CNN 12
Putin nu mai prinde CNN

Postul american de televiziune CNN a anunţat luni, 10 noiembrie, că îşi suspendă difuzarea în Rusia, din cauza unor „schimbări recente în legislaţia rusă privind mass-me­dia” care au ca scop consolidarea controlului asupra presei independente. Deputații ruși au aprobat în septembrie un proiect de lege care limitează la 20% partea de capital pe care o poate deține o entitate stră­ină într-o companie media din Ru­sia, o măsură menită să protejeze ța­ra împotriva „ingerințelor străine”.

Legea a fost semnată de preșe­din­tele Vladimir Putin la 15 octombrie și urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. Dacă luăm în consi­de­rare că cele mai importante or­ga­nizaţii de presă din Rusia sînt pu­blice sau controlate de către aliaţi ai președintelui, ajungem la conclu­zia că cel din urmă vrea să dețină monopolul și asupra organizațiilor străine, care, de altfel, îi strică ima­ginea.
„Turner International analizea­ză opţiunile distribuţiei CNN în Ru­sia, în lumina schimbărilor recente din legislaţia rusă privind mass-me­dia”, anunţa grupul într-un comunicat, adăugînd că „punem capăt re­laţiilor noastre de distribuţie actu­ale în timpul acestui proces”.

Compania-mamă a CNN, Tur­ner International, nu a oferit o dată concretă în comunicat, însă potrivit agenţiei ruse Tass, difuzarea ur­mea­ză să fie întreruptă de la 31 decembrie. Măsura intervine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin vizează tot mai mult presa independentă, în special pe tema acoperirii crizei din Ucraina. Bi­roul CNN de la Moscova va continua to­tuşi să funcţioneze, iar materia­lele realizate de jurnaliştii postului american vor fi difuzate direct pe televiziunea din Statele Unite. „Spe­răm să putem reveni pe această pia­ţă şi-i vom informa pe partenerii noştri cu privire la orice evoluţie în legătură cu reluarea acestor servicii”, a anunţat Turner Interna­tio­nal.

După atîția ani de difuzare pe te­ritoriul rus, canalul avînd birou la Moscova din 1983, legea s-a modificat într-atît de mult încît postul TV, care este unul dintre primele posturi care emit 24 de ore din 24, nu își mai poate prezenta grila de programe. Dacă Europa îi pune be­țe în roate lui Vladimir Putin, atunci acesta a hotărît să atace un alt ad­versar, Statele Unite ale Ame­ri­cii.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top