O vară americană pe scena Teatrului Național

De pe scena Iașului Niciun comentariu la O vară americană pe scena Teatrului Național 4

Comedia neagră „Acasă în mie­zul verii”, jucată vineri, 16 mai în Sa­la Mare a Teatrului Naţional „Va­si­le Alecsandri” din Iaşi, în versiunea sce­nică a lui Claudiu Goga, urmărește povestea familiei Weston. Acțiunea începe după ce capul familiei, Be­ver­ly Weston, fost poet celebru, de­ve­nit alcoolic, s-a sinucis. Forțat de îm­pre­jurări, neamul dominat de femei pu­ternice, ale căror vieți au mers pe căi diferite pînă în momentul în­mor­mîn­tării, se reîntoarce în orașul natal. Cu o distribuție din care fac parte Emil Co­șeru, Mihaela Werner sau Doina Cărăuleanu, și un decor foarte bine realizat, scenariul a părut totuși des­prins dintr-o telenovelă sud ame­ri­ca­nă, cu conflicte permanente între per­sonaje și întorsături de situație une­ori exagerate. Cu toate acestea pu­bli­cul a fost captivat de poveste și doar izbucnirile în rîs ori tresăritul din mo­mentele de tensiune a mai adus cî­te un murmur din partea spec­ta­to­ri­lor.

Relația tensionată dintre mamă și una dintre fiice, Barbara, devine și mai complicată, deoarece Violet es­te dependentă de droguri, iar resen­ti­men­tele față de cele trei fete, Bar­ba­ra, Karen și Ivy o fac să atace și să cri­tice pe toată lumea.

Barbara este profesoară la un co­­legiu din Colorado. Însoțită de so­țul său, Bil Fordham, cu care se află în di­vorț, și de fiica lor de 14 ani, o ado­les­centă rebelă și furioasă care fu­mea­ză marijuana, încearcă în zadar să pa­ră stăpînă pe sine. Pentru înmor­mîn­tare sosește acasă și mezina, Ka­ren, logodită cu un bărbat fără prin­cipii mo­rale, dar care refuză să accepte rea­litatea. După ceremonia înhu­mă­rii, între Barbara și mama sa iz­buc­neș­­te o ceartă. Resen­ti­men­tele și se­cretele de multă vreme în­gro­pate ies acum la suprafață, tran­s­for­mîndu-se uneori în con­frun­tări du­reroase pen­tru membrii familiei, dar pline de u­mor pentru pub­lic. Vie­țile celor trei femei încep să se pră­­bușească treptat sub povara se­­cre­telor, dar și din cau­za ac­țiu­ni­lor celor din jur, Vio­let sfîrșind prin a rămîne doar cu Jo­­hnna, bu­că­tarul fa­miliei.

„Acasă în miezul verii” este o pie­să abil construită care pune accentul pe conflictul dintre personaje. În jo­cul actorilor nu se poate găsi nici un defect, însă unele replici au oferit o vulgaritate gratuită ce ar fi putut fi evi­tată. Cu toate acestea piesa a plă­­cut, iar publicului i s-a arătat că, ori­cît de negre ar fi lucrurile, viața tre­bu­ie privită cu umor.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top