Politehnica celebrează 200 de ani de învățămînt tehnic

Academia de gardă Niciun comentariu la Politehnica celebrează 200 de ani de învățămînt tehnic 16

Săptămîna aceasta, Universi­ta­tea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) sărbătorește 200 de ani de la înființarea Școlii de Ingi­ne­rie și Ho­tărnicie de către Gheor­ghe Asachi și 75 de ani de cînd s-au ținut pri­me­le cursuri la Școala Poli­tehnică Ieșeană. Pentru a marca a­ces­­te eve­ni­mente, între 13 și 15 no­iem­­brie vor avea loc o serie de ma­ni­festări festive.

Prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul TUIAȘI, a subliniat că „fon­darea acestei școli a însemnat în­ce­putul unui drum anevoios, pavat cu multe opreliști, fiindcă au trecut mulți ani pînă cînd în această parte a Moldovei s-a înființat o Uni­ver­sitate cu profil exclusiv tehnic. Toa­tă această tradiție de 200 de ani se regăsește în atitudinea, în structura și în rolul jucat de Universitatea Teh­­nică în peisajul academic ro­mâ­nesc, pentru că întreaga istorie ne obligă să ne ridicăm la un înalt ni­vel academic.”
Manifestările vor fi deschise cu cea de-a V-a Ediție a „Simpozi­onu­lui de Istoria Învățămîntului și Ști­in­­țelor Tehnice”, care va avea loc mier­­­curi, 13 noiembrie în Sala de Con­ferințe din Corpul T al Politeh­ni­cii. Pe durata simpozionului vor fi pre­zentate 19 lucrări realizate de cadre didactice ale universității, de re­pre­zentanți ai Muzeului Științei și Tehnicii din Iași, dar și de un in­vitat din partea Delegației de Isto­rie Naționala din Abruzzi, Italia. Re­prezentanții universității vor a­cor­da a doua zi „Premii de Ex­ce­lență în Cercetare” , iar profesorilor Al­fred Braier, Vitalie Belousov și Hu­go Rosman li se vor acorda „Pre­­mii pentru întreaga activitate” a a­ces­tora la Politehnica ieșeană.

Tot pe 14 noiembrie, în Aula U­ni­versității Tehnice „Gheorghe Asa­chi” vor fi dezvelite două picturi, u­na a Regelui Carol I al României și cea­laltă a Reginei Elisabeta, care „au dispărut în perioada anilor `47, datorită evoluției istorice și au fost înlocuite cu alte două tablouri, înfățișîndu-i pe Gheorghe Asachi și Petru Poni. Scopul este de a recon­s­titui aspectul inițial al Aulei”, a pre­cizat rectorul TUIAȘI. Dubla ani­ver­sare se va încheia pe 15 no­iem­brie, cu o adunare fes­tivă în Aula Universității, urmată apoi de o ex­po­ziție cu realizările facultăților Po­litehnicii, care va avea loc în Sala Pașilor Pierduți din Copou.

După înființarea Școlii de Ingi­nerie și Hotărnicie, în 1813, au fost puse bazele învățămîntului su­perior eletrotehnic, chimic apli­cat și agronomic la Facultatea de Ști­in­țe. Mai apoi, în 1948, a fost fondat In­stitutul Politehnic „Gheorghe Asa­chi”, redenumit pe 17 mai 1993 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top