Politehnica digitalizează admiterea la facultate

Academia de gardă Niciun comentariu la Politehnica digitalizează admiterea la facultate 13

Universitățile ieșene de stat se pre­gătesc pentru sesiunea de admitere din această vară. Dintre cele cinci instituții de învățămînt superior, doar la U­niver­sitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași (TUIAȘI) se anunță noutăți în­ce­pînd cu acest an. Astfel, la TUIAȘI se fac demersuri pentru implementarea unui sistem de înscriere online pentru vii­torii candidați.

„Aplicantul va completa o fișă on­line în care va oferi atît datele persona­le de înscriere, cît și informații precum media la bacalaureat, notele obținute la probele de bacalaureat, facultatea la ca­re dorește să aplice și așa mai de­par­te. În funcție de informațiile oferite, aplicantul va afla dacă a fost admis în respectiva facultate. La o dată limită, acesta va trebui sa prezinte dosarul de înscriere cu toate documentele in original, atunci fiind si declarat admis”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Eu­gen Seghedin, prorector responsa­bil cu activitatea didactică la TUIAȘI. Acesta a mai explicat că avantajul unui asemenea sistem este acela că aplicantul nu mai este nevoit să se deplaseze la Iași pentru a depune dosarul de concurs, ci numai pentru a înainta documentele originale, după ce a aflat la ce facultate este admis. „Este cu atît mai mult un beneficiu atunci cand are în vedere mai multe opțiuni, într-un centru universitar sau chiar mai multe”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Neculai Eu­gen Seghedin. Pentru înscrierea la fa­cultățile celorlalte universități, cei interesați vor urma aceiași pași ca anul trecut, iar candidații se vor putea înscrie fie prin depunerea unui dosar, fie prin susținerea unui examen, la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” și la specializarea Calculatoare și Teh­nologia Informației (CTI) fiind im­pu­se teste speciale.

Nici o schimbare pe frontul din Copou

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași va primi anul acesta studenți după aceleași criterii stabilite anul trecut, în urma publicării în Monitorul Oficial a Ordinului de Ministru nr. 3.313/2012, cînd conduce­rile facultăților au scos din calculul me­diilor de admitere notele obținute de candidați pe parcursul liceului. Can­didații se vor înscrie în concurs de do­sare sau vor susține probe speciale, cum este cazul facultăților de Drept, E­du­cație Fizică, al specializării Ad­mi­nistrarea Afacerilor în limba en­gle­ză de la Facultatea de Eco­no­mie și Administrarea Afacerilor și al specializării „Teologie Pastorală” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

„Într-adevăr la facultățile cu ad­mi­tere se observă o mai bună pregătire a candidaților ducînd la creșterea calificativului în diverse clasamente a universității. «Adversarii» consideră suficien­tă reașezarea în clasament a studenților după primul semestru. De ase­me­nea, acuză riscul unei scăderi drama­tice a numărului de candidați la unele facultăți și secții, însă viitorul va de­c­i­de. Există de exemplu, facultăți și specializări cu o mai slabă concurență care vor fi afectate de un bacalaureat rigu­ros, însă avînd în vedere «bazinul» din care atrage candidați, UAIC este o beneficiară a exigenței”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, pro­rec­tor responsabil cu programe de li­cen­ță și activi­tăți de formare a personalului didactic din învățămîntul preuniversitar la UAIC.

Artele și Medicina dau probă de rezistență

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași, admiterea rămîne și anul acesta bazată pe examen. „Încă nu sînt repartizate locurile pe fiecare specializare. Cred că în aproximativ o săptămîna va fi stabilit și acest aspect. Admiterea se va face, ca în fiecare an, fără nici o modificare, pe bază de examen, cu me­to­dologia deja stabilită”, a explicat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iași.

Tot pe baza vechilor criterii se va face și admiterea la Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iași, unde media anuală nu a fost ni­cio­dată luată în calcul la stabilirea cla­sa­mentelor, fiecare facultate avînd, pentru admitere, probe vocaționale spe­cifice. Iar la Universitatea de Ști­ințe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, prima instituție de învățămînt superior care a făcut publică metodologia de admitere, procesul se va desfășura similar cu cel din vara anului trecut. Candidații își vor calcula media de admitere din 50% nota obținută la limba și literatura română la bacalaureat și 50% nota la altă probă scrisă a acestui examen, la alegere. Chiar dacă noul Minister al Educației Naționale a dat liber la folosirea notelor din cataloagele de liceu, în universitățile ieșene s-au ales și anul acesta variantele de admitere aplicate în 2012.

Dan CONDREA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top