Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” înjumătățește sporul de performanță al angajaților

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” înjumătățește sporul de performanță al angajaților 38

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași trece printr-un moment financiar dificil. Angajații acesteia, de la personal didactic la auxiliar, și-au găsit ve­niturile diminuate pe fluturașii de salariu pentru luna fe­bruarie cu aproximativ 15%. Aceste procente au fost retrase dintr-un spor de performanță de 30% oferit de către instituția de învățămînt superior din fonduri proprii încă din preajma anului 2008. Conducerea univer­sității îndeamnă la calm, iar profesorii susțin faptul că nu au fost anunțați la timp de reducerea ve­niturilor. Marți, 19 martie, de la ora 11.30, va avea loc o întîlnire oficială între sindicat și o comisie paritară pentru a se încerca o rezolvare amiabilă a dezbaterii. „Cuza” devine astfel prima universitate în care se re­simt cu adevărat efectele subfinanțării cronice ale învățămîntului superior.

Etapele scăderii veniturilor

Fondurile Universității „Alex­an­dru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au scăzut în mod constant din anul 2008 încoace, atît în ceea ce pri­veș­te finanțarea de bază venită de la bugetul de stat cît și fondurile proprii obținute în principal din taxele achitate de studenți pentru a putea urma cursurile instituției de în­vă­ță­mînt superior. În mod concret, în 2008, la UAIC învățau aproximativ 42.000 de tineri la toate for­me­le de învățămînt, iar finanțarea me­die pe student echivalent era de 3.500 de lei pe an. Existau 1.800 de norme didactice, 900 de profesori și 900 de persoane angajate ca personal auxiliar, finanțarea de ba­ză consta în 100 de milioane de lei, iar veniturile din taxe erau aproape de 70 de milioane. În schimb, în anul universitar 2012-2013, situația finan­ciară s-a schimbat complet. Dacă nu­mărul normelor, al cadrelor di­dac­tice și al personalului auxiliar angajat a rămas neschimbat, veniturile instituției de învățămînt su­pe­rior au scăzut considerabil. Pentru cei 26.000 de tineri cîți sînt în­scriși în acest an, universitatea primește, în medie, 2.200 de lei pe student echivalent, cu aproape 30% mai pu­țin decît în 2008, din finanțarea de bază s-au primit doar 70 de mili­oa­ne de lei, cu 30 de milioane în minus. În același timp, veniturile din taxe au ajuns aproximativ 22 de milioane de lei, de trei ori mai mici decît în 2008.

„Ținînd cont de toate aceste nu­mere, universitatea noastră pri­meș­te lunar cîte 6,5 milioane de lei ca finanțare de bază și 2 milioane sînt obținuți din venituri proprii. Însă în decembrie am avut de plătit 11 milioane de lei, iar în ianuarie 10, doar pe salarii, fără nimic altceva. De aceea am dorit instituirea unui plafon ca fiecare facultate sau de­par­tament să se încadreze cu sa­la­ri­ile în 80% din fondurile disponibile”, a declarat ing. Bogdan E­duard Pleșcan, directorul general administrativ al UAIC.

Universitatea „Cuza” a fost sin­gura care instituție de învățămînt ca­re a oferit acest spor de performan­ță. Pentru a realiza însă menținerea plafonului, în­tîi a fost tăiat jumă­ta­te din sporul de performanță de 30% acordat compensatoriu de universitate din fonduri proprii. Iar dacă aceste scăderi de venituri nu vor fi îndeajuns, de luna viitoare există po­sibilitatea să fie tăiate și celelalte 15%. „Acum nu trebuie să ne gîn­dim «vai e salariu mic eu vin doar să dau cu prezența și nu fac ni­mic». Nu trebuie dușmănie, oamenii trebuie înțeleși. Micșorarea majoră­ri­lor nu face nimănui plăcere, dar sîn­tem într-o lume reală în care nu jude­căm după sentimente, ci după validități. Cînd am reîntregit salariile, din ve­niturile universității, personalul nu ne-a întrebat atunci de ce am făcut compensarea. În momentul în care puneam realitatea în oglindă re­zul­tă că instituția noastră are veniturile di­minuate din motive care țin de con­secințele unei crize îndelungate ca­re au dus la micșorarea fondurilor. A mai avut loc și o scădere de­mo­grafică puternică cît și un nivel scăzut de promovare la bacalaureat. Dacă mai ține cont și de scăderile alocațiilor bugetare, ajungem la o ecuație simplă. 8,5 milioane de lei venituri și 11 milioane de lei cheltuieli doar din salarii”, a completat ing. Bogdan Eduard Pleșcan.

În umbra plafonului

Însă această decizie nu a redus doar cei 15% din sporul de performanță. Într-o instituție de învăță­mînt superior, salariile cadrelor didactice sînt cuprinse în două valori, una mi­nimă și una maximă, în care fie­ca­re universitate își poate stabili proprii­le remunerații, atîta vreme cît se în­ca­drează între sumele respective. În cazul UAIC, pentru a nu depăși pla­fonul impus, cîteva dintre facultăți au fost nevoite să reducă remune­ra­țiile pînă la nivelul minim. Înca­dra­rea între valori se realizează în func­ție de vechime și variază de la o funcție didactică la alta. Spre exem­plu, un profesor universitar cu ve­chime între 20 și 25 de ani poate primi între 3.282 de lei lună, maxi­mul de la treapta respectivă fiind de 6.239. Iar un asistent universitar cu o vechime de sub trei ani ar putea cîștiga pînă la 1.859 de lei pe lună cel mult și cel puțin 1.419 de lei.

În ceea ce privește problemele financiare ale universității, recto­rul instituției de învățămînt superior, prof. univ. dr. Vasile Ișan susține faptul că aceste dificultăți nu au apă­rut „peste noapte”, ci ele există în­că de la mijlocul anului trecut, cînd banii din veniturile proprii au în­ce­put să se subțieze. „Am făcut un efort financiar prin soldul pe care l-am avut disponibil în anii anterior și am menținut cheltuielile de per­sonal. În 2012 era deja o problemă mare, dar am încercat oricum să continuăm. Dacă ajustăm la infla­ție, nici jumătate din bugetul din 2008 nu îl avem acum. Noi am ur­mă­rit lună de lună situația. După ca­re am zis că nu trebuie să îi afec­tăm prea mult pe oameni și trebuie să le atragem atenția că dacă nu luăm măsuri de încadrare în plafoane stric­te, adică maximum 80% din veniturile înregistrate ale facultăților pentru salarii, n-o să putem niciodată să ieșim la liman”, a declarat rectorul.

Dar dacă din veniturile de bază un cadru didactic pierde între 500 și 800 de lei, problema facultăților este și aceea că nu mai dispun de fonduri pentru a achita plata cu ora. „Fiecare facultate are patul lui Pro­cust cînd vine vorba de finanțare. În momentul în care salariul și celelalte cheltuieli din facultate intră în patul ăsta, restul este pentru ore­le cu plata. Ei, există facultăți cum es­te a mea (n. red.: Facultatea de Chi­mie) în care se iese din patul lui Procust cu salariile și cheltuielile facultății. Deci să se mai plătească și ore suplimentare? Nici nu se pu­ne problema. Nu doar de tot, ci de­finitiv. Dacă plafonul nu se mo­di­fică de la o lună la alta, așa cum sa­lariile nu s-au încadrat luna asta, nu se vor încadra nici luna viitoare și tot nu vor fi bani pentru plata cu ora”, a declarat conf. univ. dr. Că­tă­lin Lungu, liderul sindicatului UNIO de la UAIC și cadru didactic la Facultatea de Chimie. Acesta adaugă faptul că principala nemul­țu­mire a cadrelor didactice se re­fe­ră la felul în care au descoperit des­pre faptul că salariile vor fi reduse. „Eu auzisem zvonuri încă de pe 20 februarie dar nu mi s-a spus clar nici dacă și nici cum vor fi scăzute. Ca să nu mai spun că, de fapt, am aflat în martie, de pe fluturașul de salariu, că în februarie avem venitul diminuat cu 15%, or legea spu­ne că trebuia să fim anunțați cu 15 zile înainte. Asta reproșăm noi universității, lipsa comunicării”, a adă­ugat conf. univ. dr. Cătălin Lungu.

În urma ședinței sindicale care a avut loc joi în Sala Senatului, ca­drele didactice și personalul auxi­liar al UAIC au discutat despre de­mararea protestelor conform contractului colectiv de muncă dar și despre înaintarea în instanță a universității. În cazul în care marți, în cadrul întîlnirii cu reprezentanții din conducerea instituției de în­vă­ță­mînt superior, nu se va ajunge la o so­lu­ție de rezolvare amiabilă a conflictului, membrii s-au hotărît să reali­ze­ze un referendum la nivelul în­tregii structuri pentru a se vota ur­mă­torul curs de acțiune. „Dacă ei doresc să facă proteste spontane e alegerea lor, dar sindicatul nu îi poa­te susține legal. Am și avertizat li­de­rii să nu cumva să se implice că e caz penal. Oricum, ordonanța 84/2012 (n.red.: privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013) spune foarte clar că nivelul salariului din 2013 trebuie să fie cel de la 31 decembrie 20012. Iar nouă nu ni s-au tăiat doar sporuri ci și din salariu, prin încadrare. Eu am pierdut 500 de lei de la încadrare și între 400-600 de lei din plata cu ora. Este un minim și un maxim și ne joacă cum vor între valorile alea. O să facem acțiuni judecătorești în funcție de doleanțele oamenilor ca acest joc să nu mai existe”, a adăugat liderul sindicatului UNIO.

În schimb, ing. Bogdan Eduard Pleșcan afirmă că discuțiile pri­vind respectarea plafoanelor se poartă în Consiliul de Administrație al UAIC încă din iarna trecută și „nu se poate vorbi” despre o neinforma­re „rău voită” a personalului. „Să lă­săm ipocriziile deoparte. Vreme de cîteva luni, din toamnă, discursul rec­torului transmitea nevoia de stabilitate, de încadrarea în venituri. Vreme de vreo două luni de zile li s-a spus, «încadrați-vă în pla­foa­ne!». Oamenii nu au vrut să creadă ce aud. La Biologie spre exemplu de o lună de zile au fost ședințe, su­părări, că ei nu vor să facă plafo­nări. Dacă acești fideli membri ai organizației UAIC stimează această in­stituție știu că universitatea nu are nici un fel de implicare în faptul că nu a dat banii pe care nu i-a primit și nu îi are”, a precizat acesta.

***

În săptămînile care vin, la Uni­ver­sitatea „Cuza” urmează o perioa­dă de nesiguranță. O perioadă care, împinsă din spate de o subfinan­ța­re continuă a învățămîntului superior, se poate prelungi și se poate ex­tin­de și în cazul altor instituții din ța­ră. „Astăzi s-a întîmplat la noi, dar oricînd se poate întîmpla și la alte universități. Trebuie să fim uniți mai mult decît niciodată”, a conchis conf. univ. dr. Cătălin Lungu.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top